Prostreno.cz

30denní dieta bez příloh a cukru

Zapomeňte na všechnu tu dělenou stravu, detoxy, půsty nebo diety podle krevních skupin. Teď je tu něco žhavého, co se jmenuje „celá 30“ (Whole 30). Jak se tenhle režim dodržuje a co všechno je na něm tak skvělé?

Dietní trend současnosti? Svět redukce a fitness má nové módní slovo. „Celá 30“ (Whole 30) je nejnovější dieta, která má měnit životy za 30 dní, a to díky odstranění různých skupin potravin, jež vedou k nafouknutí a letargii. Když prý budete dodržovat tato pravidla, pomůže vám to zbavit se špatných návyků, ozdravit trávicí trakt a zrychlit metabolismus. Zní to moc krásně na to, aby to byla pravda?

Žádné náhražky, jen opravdové jídlo

Plán byl vytvořen v Salt Lake City, a to Dallasem a Melissou Hartwigovými, kteří svoji vizi rozšířili prostřednictvím sociální platformy médií. Základem je vynechat všechny mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny, sóju, alkohol, cukr a všechny průmyslově zpracované potraviny. Místo toho se soustředíte na maso, mořské plody, vejce, „tuny zeleniny“, nějaké ovoce a spoustu dobrých tuků z oleje, ořechů a semen.

Černá listina zahrnuje cukr. Překvapení?

„Po dobu třiceti dní jezte pouze potraviny s velmi malým množstvím přísad a zároveň se zaměřte na ingredience, které jsou vyslovitelné, nebo ještě lépe, příměsím se vyhněte úplně, protože jsou zcela nepřirozené,“ popisuje dvojka na svých internetových stránkách. Je vám to nějak povědomé? Aby ne.

Plán zní podobně jako režim paleo stravy (někdy přezdívána dietou doby kamenné), která zaznamenala průlom okolo roku 1970, kdy bylo módní jíst pouze potraviny, které by jedl pračlověk. Rozdíl mezi „celou třicítkou“ a paleo dietou spočívá v tom, že u třicítky je nutné vyhnout se sladkým jídlům, a to třeba i zdravým kokosovým sušenkám, jež si u palea můžete dovolit.

Sbohem, pupínky i nadýmání

Zkrátka a dobře, na 30 dní musíte přísahat na holý pupek, že cukr zůstává tabu. A všechny jeho podoby typu javorový sirup, med, sirup z agáve, kokosový cukr nebo stévie zrovna tak. Pokud režim dodržíte, čeká vás kromě snížení váhy i zmírnění zdravotních obtíží. Ti, kdo již vyzkoušeli, hlásí zlepšení kožních problémů (zvlášť akné), zažívacích onemocnění, sezónních alergií, chronické únavy, odstranění bolestí zad, nespavosti nebo problémů s plodností. Údajně je to tím, že se tělo zotaví a začne fungovat.

Každodenní kontrola váhy – největší tabu

Kromě vyřazení zmíněných skupin potravin si „celá 30“ žádá ještě jednu „oběť“. Po celou dobu si ráno nestoupejte na váhu. Změny registrujte díky lépe padnoucímu oblečení nebo mnohem uspokojivějšího pocitu z vlastního těla. Dáte to? Tak si vezměte příklad z typického dne. Ten by mohl zahrnovat kedlubny, sladké brambory, grilovanou zeleninu, kuře s rajčatovou zálivkou, lososa či třeba cuketové nudle. Kdo si takový jídelníček nemůže vynachválit?

Slavní herci Matthew McConaughey, Jessica Biel či Megan Fox. Navzdory jejich chvále však každý není přesvědčen o přínosu této, dejme tomu, diety. Výživoví poradci se shodují, že „celá 30“ má potenciál pro nutriční nedostatky, a není tudíž vhodná pro dlouhodobé dodržování. Navíc prý hrozí, že se v jejím průběhu začnete nudit a vzdáte to.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat