Prostreno.cz

Boj s celulitidou nemusí být prohraný. Stačí znát pár pravidel

Zkrabatělá kůže na stehnech, bocích či zadečku je postrachem všech žen. Jenže jde tomuto estetickému problému nějak předcházet? Představte si, že ano. Hodně pomůže zdravá strava a pravidelný pohyb!

Celulitida dnes platí za novodobého „kostlivce ve skříni“. Bohužel má s tímto nepřítelem co dočinění 90 procent žen, a to již v pubertálním věku! Spouštěčem celého procesu bývají zvětšující se podkožní tukové buňky. Ty jsou pak vytlačovány proti povrchu kůže a vytvářejí nevzhledné hrboly a ďolíčky. Proč pomerančovou kůží trpí častěji ženy?

Za vším hledej hormon

Dámy mají na rozdíl od mužů v krizových partiích mnohem tenčí kůži a také se jim v těchto oblastech více ukládají tuky. Dalším viníkem je pohlavní hormon estrogen, který změkčuje podkožní vazivo a mění citlivost tkání na další hormony. Tím ale výčet hlavních faktorů způsobujících tvorbu celulitidy zdaleka nekončí. Co všechno je proti vám?

Zprostředkovatelé pomerančové kůže

Svou roli zde hraje dědičnost, sedavé zaměstnání, nadváha, hromadění toxinů a hormonální změny během života (puberta, těhotenství, menopauza). Jenže taky užívání antikoncepce, nezdravý jídelníček, nedostatek pohybu, alkohol, kouření a dokonce i stres! Co pro sebe v tomhle ohledu můžete udělat ještě dnes a zmírnit tak nenáviděnou „hrbolatou“ patálii?

Všechno začíná u jídla

Správná životospráva je klíčem k úspěchu. Aby se buňky mohly regenerovat a odbourávat škodlivé látky, je třeba jim poskytnout výživu. Pomohou vám potraviny podporující tvorbu kolagenu. Zaměřte se proto na pokrmy bohaté na bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, antioxidanty, vitaminy a minerály.

Dobrými přáteli jsou ryby, ovoce, zelenina, tvaroh vejce a ořechy. Omezte sůl, která zadržuje v těle vodu, a naopak zásobujte organismus tekutinami. Pitný režim je základ! Stejně důležitý je i pohyb, protože cvičení prokrvuje a posiluje svalovou hmotu. Skvělé je plavání, aerobik, běh, rychlá chůze a v neposlední řadě i tanec.

Kosmetika. Nutnost, nebo zbytečnost?

Speciální přípravky jsou vhodným doplňkem v boji s ďolíčky. Na pultech obchodů naleznete spoustu gelů, krémů a peelingů. Některé fungují rychleji, jiné pomaleji. Ale pravdou je, že zabírají většinou všechny. Mějte však na paměti, že bez pravidelného používání se neobejdete. Rozhodně nestačí namazat se dvakrát týdně, když si náhodou vzpomenete - tudy cesta nevede. Hrbolky začnou mizet jen tehdy, když příslušnou kosmetiku budete aplikovat každé ráno a večer. Nepodceňujte to!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat