Prostreno.cz

Naučte se mlsat zdravě

Všichni víme, jak nejrůznější sladkosti a potraviny s vysokým obsahem cukru škodí našemu organismu, o naší postavě ani nemluvě. A tak se většina z nás snaží všechny možné dobrůtky co nejvíc omezit. Jenže co když se dostaví nepřekonatelná chuť na něco sladkého?

Vždycky je lepší mít v zásobě nějakou záchranu v podobě zdravé alternativy, než vyběhnout do nejbližší samoobsluhy, koupit si tabulku čokolády (která navíc možná vůbec čokoládou není) a sníst ji ještě dřív, než dojdeme domů. Nejenže naše tělo zaznamená docela šok, ale ještě skončíme s výčitkami svědomí.

Raději mějte pro všechny případy po ruce některou z následujících dobrot.

Jahody/borůvky

V sezóně nemáte pro boj s chutí na sladké lepší spojence, než jsou právě borůvky nebo jahody. Nejenže ukojí mlsný jazýček, ale dodají tělu tolik vitaminů, minerálů a antioxidantů, že si jich můžete dopřát prakticky tolik, kolik chcete (počet kalorií je totiž v podstatě zanedbatelný).

Že jste sezónu tohoto ovoce zase propásli? Pak se porozhlédněte, zda nemáte v mrazáku například ovocnou dřeň (samozřejmě nejlépe domácí, nepřislazovanou). A až zase budou jahody a borůvky v lesích a na zahradách v celé své kráse, nějaké si zamrazte na "horší časy".

Tmavá čokoláda

Není třeba si nic nalhávat – čokoláda je čokoláda, a tak o kalorie v ní rozhodně není nouze. Ovšem pokud víte, že to bez téhle sladké pochoutky už nevydržíte ani chviličku, sáhněte po té tmavé, s vysokým obsahem kakaa. Neobsahuje tolik cukru a tuku jako čokoláda mléčná, a navíc vašemu tělu dodá antioxidanty. Jen pozor na množství – víc než kostičku či dvě si nedopřávejte!

Jablko se skořicí

Tahle dvojka je takovou klasikou naší kuchyně, především v nejrůznějších koláčích. Vy ji ale můžete vyzkoušet i pěkně „izolovaně“, tedy bez cukru a těsta. Nakrájejte si na tenké plátky jablko a lehce je poprašte skořicí. Tenhle dezert vám dá během chvilky zapomenout, že jste kdy měli chuť na nějakou sladkosti.

Ovocné smoothie

Domácí nízkotučné smoothie s oblíbeným ovocem je dalším zdravým způsobem, jak poslat chuť na sladké k ledu. Jen ho nepřislazujte – využijte přirozené sladkosti ovoce.

Vanilkové latte

Jste milovníky latte? Pak vězte, že i bez cukru se tento nápoj může proměnit v mocnou zbraň v boji proti mlsnému jazýčku. To když latte obohatíte vanilkou. Nemáte? Nevadí, pomozte si skořicí. A žádný cukr – ostatně díky koření vaše chuťové buňky ani nezaznamenají, že jim nedáváte nic sladkého, a budou spokojené.

Arašídové máslo

Najdete ho ve větších supermarketech, a jak ho jednou ochutnáte, pochopíte, proč je ve světě – především v tom anglosaském – tak oblíbené. Pokud si ho na zahnání chutě na sladké dopřejete lžičku, kterou necháte pomalu rozpustit v ústech a pěkně vychutnáte, na nějaké sušenky nebo čokoládu už si ani nevzpomenete. Jen pozor, abyste ho nemlsali příliš často a ve velkých porcích! Je totiž velmi kalorické.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat