To nejdůležitější, co potřebujete vědět o hemoroidech

Ne, nezhoršují je kořeněná jídla, ale něco docela jiného. Čemu se vyhnout, když vás trápí hemoroidy? Zkraťte svůj čas na toaletě a už vůbec si tam nenoste mobil!

Kdekdo se za ně stydí, a proto je málo těch, kteří problémy s hemoroidy řeší s lékařem. Je to škoda? Posuďte sami. Tyhle čtyři věci o nich musíte znát!

Všichni je mají

Víte, že…

16 procent mobilních telefonů nese stopy výkalů? Už si ten svůj na záchod nikdy neberte!

Hemoroidy (řecky Haimorrhoides flebes, alternativní český název je zlatá žíla, případně zkomoleně hemeroid) jsou cévní struktury za řitním otvorem, které napomáhají při kontrole vyprazdňování.

„Miluji, když říkám lidem, že hemoroidy jsou normální anální tkáň,“ říká koloproktoložka Alexis Grucela, která uklidňuje šokované lidi tím, že stejně jako svaly pánevního pomáhají zadržovat moč, hemoroidy dělají to samé – drží v lati „zemní plyn“. No jo, nikdo si jejich práce nevšimne, dokud nevznikne onemocnění projevující se otokem nebo zánětem.

Bolest není tak úplně normální

Něco nehraje, když normálně fungující anální tkáň začne zlobit, svědit a provokovat. Na vině je břišní tlak, těhotenství, nedostatek pohybu, obezita, chronické zácpy, nebo dokonce až příliš mnoho vytrvalostního běhu. Není však pravdou, že o sobě hemoroidy dají vždy vědět. Většina těch vnitřních bolest nezpůsobuje, avšak u interních hemoroidů vzniká vyšší pravděpodobnost krvácení. Pokud se situace stane opravdu katastrofální, mohou vyhřeznout či vypadnout z konečníku.

Nesouvisí s rakovinou

„Dobrou zprávou je, že hemoroidy nezpůsobují žádné přímé škody na zdraví a v žádném případě nesouvisí s rakovinou. Jediným důvodem vážného znepokojení je nadměrné krvácení, které by mohlo vést k anemii,“ podotýká Alexis Grucela, která ovšem varuje, že se tento problém nevyplácí podněcovat. Lidé mnohdy nejdou k lékaři, který by vyloučil něco vážnějšího.

„Zejména u vnitřních hemoroidů, kde není možné zjistit, odkud krev pochází, může dojít k mýlce. Proto vždy platí, že krev ve stolici nebo krvácení z oněch míst by se mělo hlásit lékaři,“ ještě dodává a vyjmenovává jiné příčiny potíží, jako jsou pukliny či bradavice, které si žádají odlišné zacházení.

Jako prevence působí toaletní návyky

„Lidé mají tendenci trávit dlouhou dobu na záchodě, i když nemají zácpu. Čtou si nebo si hrají s telefony, což pro vaše pozadí není dobrá zpráva. Jakmile dosednete na záchodové prkénko, vzroste tlak na anální tkáň, což přispívá k vylévání krve na hemoroidy a jejich bobtnání,“ uzavírá lékařka.

První pomoc

Hodně vody, teplá koupel, dostatečný přísun vlákniny. To zabírá. Stejně jako sedací koupel s dubovou kůrou. Dvě polévkové lžíce jemně roztlučené dubové kůry namočte do 1 litru vody a nechte asi 8 hodin stát. Potom ji 15 minut povařte. Doplňte vyvařenou vodu do objemu jednoho litru, přiveďte k varu, odstavte a nechte přikryté 20 minut. Přidat můžete 4 kapky heřmánkového esenciálního oleje. Sedací koupel by neměla trvat déle než 20 minut.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat