Prostreno.cz

Synonymem pro hubnutí je HIIT

Chcete zhubnout a vytvarovat své tělo k nepoznání? Možná vám pomůže efekt EPOC. Jak podpořit dodatečné spalování tuků? Zkuste HIIT.

Vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT) se stal doslova fenoménem. Všichni ho považují za rychlý způsob, jak zhubnout a vytvarovat tělo, neboť dochází k „záchvatům“ intenzivní činnosti, jež střídají odpočinkové sekce. Fanoušci tohoto super efektivního způsobu přísahají, že neexistuje nic, co by kalorie spalovalo lépe – a taky budovalo svalovou hmotu v poměrně krátkém čase.

HIIT udržuje tělo v režimu spalování tuků dlouho poté, co odložíte činky, na což mnozí slyší. Vlastně se hovoří o tom, že tento „afterburn“ (tak zvaný pospalovací) efekt šokuje váš metabolismus na 24 hodin, což není tak docela pravda. Je to obvykle jen pár hodin – maximálně, což ostatně potvrdil výzkum Státní univerzity Colorado. Což ale nevadí. S čím můžete počítat?

Dodatečně spálené kalorie

Víte, že…

Doba, kdy spalujete po cvičení, má svoji zkratku. Tou je Excess Post-exercise Oxygen Consumption (EPOC).

Docent Tedd Keating z Manhattan College říká, že všechno se točí okolo kyslíku. Podle něj kyslík a spálené kalorie jdou ruku v ruce s tím, jak se tělo chová po tréninku.

Váš metabolismus zůstává aktivní určitou dobu po cvičení. Je to obvykle 6-15 procent z celkového počtu kalorií spálených během fyzické aktivity. Takže pokud jste spálili 300 kalorií během workoutu, váš pospalovací efekt dělá asi tak 18 až 45 kalorií,“ objasňuje odborník s tím, že činnost nízké intenzity (třeba na běžícím páse) zajistí menší pospalovací efekt. Když si ale dáte do těla, můžete ze svého snažení sklidit mnohem větší úrodu.

Kondice je dobrá vždycky

Existuje však i několik dalších faktorů, ke kterým je třeba přihlédnout, a to hmotnost, úroveň kondice a množství svalové hmoty. „Lidé, kteří jsou více aerobně fit, obecně lépe spalují,“ říká Tedd Keating. U nich můžete očekávat, že jejich pospalovací efekt je trvalejší. Platí tak rovnice, že čím více svalů, tím lépe pro všechny a všechno. Ale jako vždycky, rozum do hrsti.

„I přesto, že HIIT je jedním z nejúčinnějších cvičení pro spalování tuků, potenciál pospalovacího efektu by se neměl dramatizovat,“ dodává odborník s tím, že jedna studie zjistila, že 30 sekund sprintu má za následek zvýšení produkce HGH (růstový hormon neboli elixír dlouhověkosti a zdraví), a to o téměř 450 procent. Tady jsou vidět ty hlavní výhody toho, když vstanete z gauče!

Sečteno a podtrženo: Zatímco HIIT cvičení je skvělý způsob, jak se dostat do formy, neznamená to, že byste měli zapomenout na všechno ostatní. On i takový běh nebo třeba aerobik má něco do sebe. A hlavní je, aby to člověka bavilo.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat