Prostreno.cz

Zbavte se škytavky s pomocí rad od našich babiček

Také se obvykle snažíte zahnat škytavku dlouhým zadržením dechu, jenže bez valného výsledku? Naštěstí existují i jiné metody, které si s ní vmžiku poradí. Sázka na jistotu je štípnutí do ucha nebo vymačkaný citron!

Jedna z lidových pověr praví, že jakmile člověk začne škytat, někdo nepřítomný na něj myslí nebo o něm mluví. I když to zní vskutku zajímavě, pravda je úplně někde jinde. Škytavka je mimovolná svalová křeč, která je vyvolaná drážděním bráničních nervů. Příčinou může být dehydratace, konzumace sycených nápojů, nedostatek vitaminů, ale dokonce i stres! Jaké fígle použít, až to na vás zase přijde?

Citronová první pomoc

Naši předci považovali citron za všelék, který si poradí s kdejakou patálií. A představte si – protivné škytání není výjimkou. Jak v krizi postupovat? Vymačkejte si kyselý plod přímo do úst, bohatě postačí pět kapek. Snadné, rychlé a účinné!

Vsaďte na cukr, ocet a hořčici

Namočte kostku cukru do vinného octa, nechte ji rozpustit pod jazykem a přitom zlehka polykejte. Chuť není kdovíjak fantastická, ale zoufalá situace si přece žádá zoufalé činy. Pokud se cukru vyhýbáte obloukem, ani tak nemusíte propadat panice. Dejte si lžičku hořčice a sousto zakápněte zmíněným octem. Rázem bude klid…

Štípnutí jako řešení

Když v dobách dávno minulých škytavku dostalo některé z dětí, které hlídala stará a zkušená chůva, malého „pacienta“ jemně štípla do ušního lalůčku. Proč tuto praktiku nevyzkoušet i v dospělosti, když tak skvěle funguje? Mírná bolest okamžitě zastaví spontánní stahy bránice. A vy budete mít po starosti!

Pitný režim v předklonu

Položte na stůl sklenici vody, skloňte se k ní a začněte pít. U toho dýchejte nosem a pomalu se zvedejte, stále však „srkejte“ tekutinu po malých doušcích. Tuto metodu můžete zkusit i na ruský způsob, k její realizaci však potřebujete pomocníka – ruce zkřižte za zády, na chvíli zadržte dech a předklonu se několikrát napijte podáním vody od druhého člověka. Vypadá to sice poněkud směšně, ale výsledek je prý zaručený, tvrdí obyvatelé východu.

Kouzelný meduňkový čaj

Pokud už vás ze škytání bolí břicho, ale bohužel nemáte po ruce citron ani ocet, trn z paty vám vytáhne lžička meduňky smíchaná s 1/2 lžičky drceného anýzu. Směs vložte do 1 litru studené vody, přiveďte k varu, chvilku povařte a nechte přikryté 10 minut louhovat. Po scezení je váš bylinkový zachránce připraven k okamžitému použití. Takže do dna!





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat