Prostreno.cz

Proč byste v posilovně neměli bez rozmyslu zkoušet úplně všechno

Cvičení prospívá tělu i duši. Nebo aspoň tak se to říká. Skutečnost je trochu jiná. Fyzická aktivita může pracovat proti vám. Třeba v případě, když si toho „naložíte“ až příliš. Nepodléhejte fitness trendům, nedělají vám dobře!

Panika! Plavková sezona je tu a vy stále ještě nejste fit a štíhlí. Honem, čas běží! Uvažujete nějak takhle, takže se ve fitku můžete doslova přetrhnout, jen abyste stihli všechna předsevzetí? Pak je to špatně!

Kontraproduktivní plán

„Samozřejmě, že výhody tréninku jsou nesporné, ale jednou z chyb, kterou lidé ve fitness dělají, je, že chtějí vidět nejvíce optimálních výsledků v co možná nejkratším možném čase,“ objasňuje americká fitness trenérka a profesorka kineziologie Jessica Matthews, která poukazuje na to, že sportovci, ovlivnění svými vrstevníky nebo reklamami, chtějí zkoušet všechno, na co narazí nebo o čem se píše v časopisech, takže jsou často přetížení a svému tělu škodí. Většina se totiž ani neporadí, jak správně dané cviky nebo sport vlastně dělat. Máte to jinak, neboť víte, kde dostanete ty správné rady?

Na sociálních médiích typu Facebook a Instagram jsou stovky fitness komunit, jež mají dvojí efekt. Motivují a jsou plné důležitých informací, naproti tomu poskytují neprofesionální nebo nevhodné informace. Za prvé, ne všechny rady „z netu“ jsou chytré a pocházejí z důvěryhodných zdrojů, za druhé, co platí na Tondu, nemusí fungovat u Tomáše. Vždy je proto důležité hlavně najít cvičení, jež baví. A ideálně se obrátit na profesionála, který poradí, jak se svým tělem zacházet. To je mnohem důležitější než sledování nějakých fitness trendů.

To nejlepší cvičení – a podle svého

„Z hlediska chování a psychologie nejeden výzkum ukazuje, že čím více se soustředíte na sport, kterým se bavíte a máte u něj nastaveno svoje tempo, tím déle u něj vydržíte a jste schopni věnovat se mu v dlouhodobém horizontu. Bez ohledu na to, jestli chcete hubnout nebo třeba nabrat svalovou hmotu,“ podotýká Jessica Matthews. Víte ale, co konkrétně se stane, když začnete dělat věci, které vyloženě nesnášíte? Ohrožujete tím svoje duševní zdraví!

Podle odborníků vaše snažení napodobit svoje idoly (třeba ve fitcentru na posilovacích strojích) může vést k syndromu vyhoření, úzkosti, a dokonce i ke snížení sebeúcty. Je to logické. Jakmile nakráčíte do posilovny a snažíte se vyzkoušet všechno jen proto, že to dělají ostatní, vystavujete sami sebe selhání. V překladu to znamená, že si před sebe vědomě stavíte příliš mnoho překážek.

Proto se mějte rádi, upřednostňujte zájmy, vášně a svoje silné stránky. A jak poznat, kdy do nějakého nového fitness trendu jít či ne? Zeptejte se sami sebe, jestli chcete zkusit něco odlišného jen proto, že je to pro vás vzrušující, nebo naopak proto, že doufáte v nějaký cíl. V prvním případě, tedy když se upřímně nadchnete, neváhejte a jděte do toho.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat