Prostreno.cz

Přepuštěné máslo má vynikající výživové hodnoty

Znáte ghí neboli přepuštěné máslo? V poslední době je stále populárnější i u nás - a je k tomu dobrý důvod. Nejenže má zajímavou, lahodnou ořechovou chuť, ale má hlavně vynikající výživové hodnoty. Máme pro vás hned několik důvodů, proč ghí vyzkoušet!

Ghí vzniká přepuštěním klasické kostky másla. Tímto procesem se z másla odpaří voda a oddělí se od pevných látek mléka. Vznikne žluté, snadno roztíratelné ghí. Tuk je bohatý na vitaminy A, D, E a K, omega-3 a omega-9 esenciální mastné kyseliny. Nezapomínejte také na kalorie, i tady platí všeho s mírou. Doporučená konzumace ghí je 3 až 4 čajové lžičky za den.

Prospívá kostem

Ghí je jednou z mála potravin, které je bohaté na vitamin K, zejména vitamin K2. Ten je nezbytný pro naše tělo - ve skutečnosti je pro kosti mnohem důležitější než mnohem známější vápník. Dále podporuje tvorbu kloubního maziva a flexibilitu pojivových tkáních.

Posiluje imunitu

Obsažené látky mají antioxidační vlastnosti, podporují přítomnost vitaminu A a eliminují volné radikály. Vitamin A také pomáhá snížit oxidační stres v těle, který snižuje imunitní systém.

Doplní energii

Pokud potřebujete dobít baterky, tak ghí je správnou volbou. Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem jsou velmi užitečné pro dodání potřebné energie. Tyto mastné kyseliny jsou rychle zpracovány v játrech a ihned převedeny na energii. Nestihnou ani proniknou do tukové tkáně. Ghí také napomáhá vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K, jež jsou důležité pro dlouhou výdrž.

Nepřepaluje se snadno

Ghí odolá mnohem vyšším teplotám než například kokosový olej či olivový. Jeho teplota přepalování je až od 250 °C. Díky tomu se při smažení či pečení neuvolňují škodlivé volné radikály.

Zlepšuje trávení

Tuk je bohatý na kyselinu máselnou a mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které vyživují buňky střev. Dále ghí snižuje riziko zánětlivých stavů a narušení sliznice.

Zlepšuje zrak

Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu A ghí zlepšuje zrak a preventivně působí proti očním onemocněním. Vitamín A je silný antioxidant, který pomáhá při odstraňování a neutralizaci volných radikálů, jež napadají makulární buňky. To pak zase snižuje riziko vzniku makulární degenerace a rozvoje šedého zákalu.

Hydratuje pokožku

Stejně jako ostatní kvalitní oleje a tuky ghí hydratuje naši pokožku. Obsahuje všechny dobré mastné kyseliny, které pronikají hluboko do pokožky, a udržuje pleť hydratovanou po delší dobu. Také bojuje proti stárnutí, redukuje vrásky a vyhlazuje jemné linky. Ghí je vhodné pro celé tělo - i jako pomáda na rty. Záleží jen na vás, jakou péči si dopřejete.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215354/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat