Prostreno.cz

Nebezpečné vatové tyčinky do uší

Vatové tyčinky do uší, takzvané „uchošťoury“, máme doma asi všichni, ale lékaři moc neradi vidí, pokud se s nimi šťouráme právě v uších. Tato očista může být velmi nebezpečná. Proti vatovým tyčinkám nic nemáme, my ženy je oceníme například při líčení, ale máme pro vás několik jemných alternativ pro vaše ouška.

Uši produkují ušní maz neustále, tím udržují jeho správné množství ve svých zvukovodech. Někdy se však vosk může hromadit nadměrně, což vede k blokování zvukovodu, a to dokonce může ovlivnit náš sluch. Obvykle se ušní maz dostane z ucha ven přirozeně prostřednictvím žvýkání, kdy naše čelisti rozehrají nespočet obličejových svalů, a tím se maz bezpečně dostane z ucha ven.

Pokud nám tohle samočištění nestačí, tak alespoň své uši čistěte šetrně, máme pro vás několik oblíbených tipů, které by vás určitě nenapadly.

Slaná voda

Solný roztok pomáhá změkčit nahromaděný vosk, takže je snadné se ho zbavit.

Smíchejte 1 lžičku soli v 1/2 šálku horké vody. Míchejte, dokud se sůl zcela nerozpustí. Ve vlažném roztoku namočte vatový tampon, nakloňte ucho ke stropu a nakapejte pomocí tamponu pár kapek do ucha. Nechte působit 5 minut a poté hlavu nakloňte v opačném směru, aby mohla voda vytéct. Vnější část ucha očistěte vatovým tamponem dosucha a je hotovo.

Ocet a líh

Ocet pomáhá rozpouštět ušní maz a zabraňuje hromadění bakterií uvnitř uší, líh vysuší kapalinu, která by mohla zůstat v uších po čištění.

Smíchejte ocet a čistý alkohol ve stejných množstvích. Namočte vatový tampon do roztoku. Nakloňte hlavu a nakapejte pomocí tamponu pár kapek do ucha. Po 3 až 5 minutách nakloňte hlavu v opačném směru, aby roztok spolu s ušním mazem mohl odtéct. Vnější část ucha očistěte suchým vatovým tamponem.

Olivový olej

Olivový olej funguje jako jednoduché a snadno dostupné voskové změkčovadlo. Tento olej pomůže zbavit ušního mazu, aniž by to negativně ovlivnilo vaše uši.

Nakapejte pár kapek vlažného olivového oleje do ucha. Nechte působit 10 minut, poté hlavu otočte na druhou stranu, nejlépe si lehněte a na ucho si dejte vatový tampon, který bude absorbovat vytékající olej a maz. Poté vnější ucho ještě otřete do sucha.

Místo olivového oleje můžete také použít kokosový nebo mandlový olej.

Soda

Dokonce i jedlá soda vám pomůže se ztvrdlým ušním mazem.

Smíchejte 1/4 lžičky jedlé sody a 2 čajové lžičky vody. Důkladně promíchejte tak, aby se soda zcela rozpustila. Pomocí kapátka nakapejte do ucha 3 až 4 kapky a nechte působit 10 minut. Poté si natáhněte do plastové stříkačky vlažnou vodu a ucho jemně vypláchněte. Při vyplachování ucho naklopte tak aby z něj voda mohla co nejlépe vytékat. Poté jen osušte vnější ucho a je to.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat