Prostreno.cz

Šalvěj vyléčí všemožné zdravotní neduhy

Zmínky o výskytu šalvěje na našem území sahá až do 9. století, takže naše babičky a prabáby měly pár století na to, aby zjistily její blahodárné účinky. Šalvěji se dnes dostává velké pozornosti a hojně se vrací na naše zahrádky. Máme pro vás hned několik důvodů, proč by vám tato bylinka na záhonu či v květináči rozhodně neměla chybět.

Šalvěj je vynikajícím zdrojem flavonoidů a fenolických kyselin, je bohatá na vitaminy K, A , C a vitaminy skupiny B. Čerstvá i sušená šalvěj je dobrým zdrojem minerálních látek, obsahuje draslík, vápník, mangan, hořčík, zinek, železo a měď.

Bylina má silné antibakteriální, protizánětlivé a protiplísňové vlastnosti, a proto je přínosná při léčbě mnoha zdravotních problémů.

Šalvějový čaj

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci čerstvé šalvěje (nebo 1 lžičku sušené byliny)
  • 1 šálek vody

Bylinku přelijte horkou vodou a nechte louhovat, poté přes sítko sceďte. Můžete přidat trochu medu a citronu. Čaj popíjejte 2- až 3krát denně.

Proč pít šalvějový čaj?

Zlepšuje náladu a zmírňuje úzkost

Naše babičky si uměly poradit i se špatnou náladou - stačil doušek teplého čaje a hned bylo veseleji. V Číně je dokonce šalvěj běžně používána při léčbě deprese. Bylina obsahuje thujon, látku, která pomáhá zmírnit smutek a deprese.

Zklidňuje bolest v krku

Díky svým antibakteriálním vlastnostem je šalvěj účinná při léčbě zánětů krku a mandlí. Bojuje proti infekci a urychluje proces hojení. Proto si všimněte, že je častou složkou pastilek na kašel. Při potížích se doporučuje popíjet čaj a také kloktat odvar.

Dezinfikuje ústní dutinu

Šalvěj je vynikající antioxidant, který pomáhá v boji proti volným radikálům a zlepšuje celkové zdraví ústní dutiny. Působí jako přírodní antiseptikum, antimykotické a protizánětlivé činidlo. Šalvěj dokonce zmírňuje krvácení, bolestivost, zarudnutí a otok dásní.

Zlepšuje paměť

Obsahuje složky, které mohou pomoci zlepšit koncentraci a zvýšit duševní čilost a udržet pozornost. Tak tohle rozhodně stojí za vyzkoušení.

Snižuje hladinu glukózy

Bylinka má silné antihyperglykemické vlastnosti. To znamená, že pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi tím, že blokuje uvolňování uložené glukózy z jater. Rozhodně neignorujte své léky, ale je to dobrý přírodní doplněk při léčbě cukrovky.

Snižuje příznaky menopauzy

Ženy si v přechodu přijdou na své, zřejmě i proto tuto bylinku naše babičky tolik milovaly. Šalvěj pomáhá snižovat návaly horka, obsahuje flavonoidy, silice a třísloviny a tím také podporuje celkové zdraví.

Zlepšuje trávení

Podporuje tok žluči a trávicích enzymů. Navíc pomáhá uvolnit svaly trávicího traktu. Šalvěj je proto skvělá na zmírnění poruch trávení, snižuje nadýmání, plynatost a zlepšuje chuť k jídlu.

Stimuluje růst vlasů

Šalvěj je vynikající i při zevním použití, v kosmetickém průmyslu je velmi ceněna, pokud jde o péči o vlasy. Je bohatá na živiny a účinně stimuluje růst vaší kštice.

Smíchejte 1 lžíci teplého olivového oleje se 4 kapkami esenciálních olejů šalvěje, rozmarýnu a levandule. Vmasírujte do pokožky hlavy a nechte působit přes noc. Druhý den vlasy umyjte jemným šamponem. Opakujte dle potřeby.

Zdroj: www.herbslife.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat