Prostreno.cz

Ovoce a zelenina pro vaši výkonnost

Silnější svaly, větší výdrž, úchvatné výkony. Trávíte volný čas prací na svojí postavě? Dobře děláte! Za chvíli se půjde do plavek. I proto musíte vědět, jakých pět laskomin zvýší vaši výkonnost!

Když nechcete spát, dáte si kafe. Nebo energetický nápoj. Když v noci máte hlad, dopřejete si bílkoviny. A co si dáte před nebo po cvičení? Těchto pět potravin ovlivňuje váš výkon a podporuje snažení v cestě za krásnějšími křivkami!

Brambory, pastinák a rajčata

Pastinák a brambory jsou bohaté na draslík, který pomáhá předcházet slabosti, svalové únavě a křečím, říkají odborníci. Co se týče konkrétně brambory, tak je jedno, zda je to červená, bílá nebo sladká brambora – jakákoli z nich je velkým zdrojem draslíku. (V jednom středním kusu je asi 900 mg.) Velké množství obsahují i sušená rajčata, banány a ryby.

Pórek

Další potraviny, jako je tuřín a pórek, mají vysoký obsah dusičnanů, které podporují kardiovaskulární systém a snižují množství kyslíku, který potřebujete během cvičení. Zároveň zvyšují průtok krve do svalů, čímž vaše tělo pracuje rychleji, tvrději a déle. Dobré pohonné hmoty, že? A jak získat ze zeleniny a ovoce co nejvíc? Pro zachování vitaminů, minerálů a aminokyselin by se všechno mělo jíst syrové. Zajistíte tak nejvyšší množství živin a enzymů, tedy to, co vaše tělo během workoutů potřebuje.

Hruška

Jistá studie univerzity ze Severní Karolíny prokázala, že ti, kdo si před tréninkem a po něm dopřejí hrušku, rychleji regenerují svoje svaly a uvolňují napětí. Aspoň tak to tvrdí autor studie David C. Neiman, který zároveň poukazuje na to, že vitamíin C v hrušce obsažený zvyšuje imunitu. Hruška není vaším oblíbeným ovocem? Nevadí. K regeneraci svalů pomáhají i para ořechy.

Řepa

Řepa má vysoký obsah sacharidů potřebných pro zachování energie, zároveň obsahuje mnoho antioxidačních a protizánětlivých živin. Vysoký obsah dusičnanů taktéž může pomáhat k rozšiřování krevních cév a ke snižování krevního tlaku. Podle studie American Heart Association pití šťávy z červené řepy podporuje krevní tok. Tak se rozpumpujte a dejte si do těla!

Dýňová semínka

Únava již na třetím kilometru? Ale kdeže! Pokud jste v dobrém zdravotním stavu, ale často se během cvičení ocitáte bez dechu, vaše tělo pravděpodobně má nedostatek železa. Železo je nezbytné k výrobě zdravých červených krvinek, které dodávají kyslík do tkání v těle. Co jíst? Dýňová semínka jsou výborným zdrojem železa rostlinného původu. Obsahují vlákninu, zdravé tuky a bílkoviny. S nimi únavu porazíte!





Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat