Prostreno.cz

Cibule pomůže jako prevence infarktu i cukrovky

Cibule je královnou kuchyně a spolehlivě zažene kašel, nachlazení i rýmu - to se všeobecně ví. Jenže o poznání méně už se hovoří o tom, že má vliv i na daleko vážnější choroby. Takové, kterých se dnes bojíme nejvíce…

Lékaři již několikrát potvrdili, že konzumace cibule lidskému organismu ve všech směrech prospívá. Ale kam až sahá její moc? Možná dál, než jste si dodnes mysleli. Ostatně napadlo by vás někdy, že pomáhá při těchto onemocněních?

Cukrovka

Při cukrovce organismus nevytváří inzulin (hormon řídící přeměnu cukru) v dostatečném množství. Tím dochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi a tato nerovnováha se časem může podepsat na srdci, ledvinách, nervech, a dokonce i zraku. Jak s tím cibule souvisí? Syrová, ale i vařená obsahuje fruktózu, která obsah krevního cukru snižuje. Překvapivé, viďte?

Infarkt

Prasknutí tukového plátu v cévní stěně a následné vytvoření krevní sraženiny, která ucpe věnčitou tepnu, je jednou z nejčastějších příčin srdečního infarktu. Velmi se sníží nebo úplně zastaví přívod krve a kyslíku a dochází k poškozování buněk srdce. Existuje nějaká účinná prevence? Zřejmě už tušíte, kam míříme. Fytochemické látky ukryté v cibuli (ale i česneku) redukují a brzdí tvorbu tukových plátů v tepnách - tudíž snižují riziko infarktu.

Osteoporóza

Toto onemocnění kostí bohužel postihuje po menopauze zhruba třetinu žen. Kosti se odvápňují, křehnou, hrozba zlomenin se zvyšuje. A není to žádná legrace! Jste v rizikové skupině? Pak vám jistě lékaři doporučují konzumovat vápník. Jenže nejen mléko je jeho výborným zdrojem! Hodně vápníku je také v cibuli, proto nechybí na žádném seznamu potravin vyzdvihovaných při osteoporóze.

Rakovina

Když se řekne rakovina, každému automaticky naskočí husí kůže. A není se čemu divit. Mnoha jejím typům lze však předcházet prevencí, jejímž základním kamenem je zdravá výživa. Ani tady by se nemělo zapomínat na přítelkyni cibuli! V ní jsou vzácné sloučeniny síry stimulující přirozenou obranyschopnost imunitního systému. Nutno dodat, že štiplavý poklad přichází na pomoc i tam, kde už nemoc propukla – zmíněné sloučeniny přispívají podle některých studií ke zpomalování růstu rakovinného nádoru.





Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat