Prostreno.cz

Pití teplé vody s sebou nese i zdravotní rizika

Věděli jste, že nadměrné pití horké vody může mít škodlivý vliv na vaše zdraví? O těchto vedlejších účincích musíte vědět ještě dřív, než otočíte vodovodním kohoutkem!

Pitný režim je velmi důležitý, a to bez ohledu na roční období. Téměř 70 procent lidského těla se skládá z vody a často slýcháme, že konzumace aspoň šesti či osmi sklenic vody denně patří k nutnostem. Kdekdo ale příliš neřeší, jestli do sebe dostane studenou, nebo teplou vodu. A přitom na tom tak záleží! Je teplá opravdu špatná? V tomto seznamu najdete šest věcí, nad kterými je dobré se zamyslet.

Teplá voda obsahuje víc nečistot

Teplá voda „načepovaná“ přímo z kohoutku není pitná a může být plná nečistot. V případě, že trubky jsou staré a rezavé, je navíc šance na otravu olovem poměrně vysoká. Nečistoty se totiž snadněji a ve větší míře rozpouštějí právě v horké vodě. Pokud na ní trváte, ohřejte si vodu v konvici a teprve poté ji konzumujte.

Může opařit

Nejenže je horká voda zdraví škodlivá, ale také ubližuje rtům a sliznici v ústech, pokud to s její teplotou přeženete. A ten pocit, když si spálíte jazyk, taky není nic moc. V podstatě se mohou objevit i puchýře v ústech – a k poškození je náchylná i citlivá sliznice jícnu a trávicího traktu. Obecně platí, že horká voda může mít dalekosáhlý vliv na vnitřní orgány, neboť její teplota je mnohem vyšší než přirozená teplota těla.

Odvádí pozornost

Máte žízeň, a tak sáhnete po sklenici něčeho teplého? Studie varují, že právě tenhle krok má vliv na hladinu koncentrace. Úplně vás to rozhodí!

Narušuje spánek

Zvýšená konzumace teplé vody před ulehnutím do postele vede k poruchám spánku a potřebě navštěvovat toaletu. Jestli jedno či druhé v noci potřebujete, tak prosím…

Poškozuje ledviny

Ledviny mají specializovaný kapilární systém odvádějící přebytečnou vodu z těla. Tato funkce je prý narušena právě častým popíjením horké vody. Aspoň tak to tvrdí lékaři.

Způsobuje bolesti hlavy

Teplá či přímo horká voda způsobuje otok buněk způsobující lebeční tlak a bolesti hlavy. Pokud na ně trpíte, víte, čemu se vyhýbat. To samé platí i dušnosti. Pocit nedostatku vzduchu a namáhavé dýchání taktéž může způsobit horká voda. Otázkou zůstává, jestli její pozitiva nepřevažují vyjmenovaná negativa.

Ano, či ne?

Nechce se vám věřit, že by lékaři tolik doporučovaná horká voda měla vedlejší účinky? Nejste sami. Názory na teplotu vody se různí už dlouhá léta. Vezměte si takovou čínskou medicínu či Ájurvédu. Oba systémy radí nepít studenou vodu a některé prameny dokonce hlásají, že pití horké vody na lačný žaludek přináší mnoho výhod, jako je detoxikace orgánů, podpora látkové výměny, urychlení metabolismu či zpomalení procesu stárnutí. Nejlepší je tedy vyzkoušet to vlastní kůži a přizpůsobit teplotu vody svým potřebám.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat