Prostreno.cz

10 nástrah, které vás nutí opět sáhnout po cigaretách

Pokud jste se rozhodli skoncovat s kouřením, bude vám váš organismus za takové odhodlání více než vděčný. Ovšem mějte na paměti, že proces odvykání kouření je občas poměrně těžký a že přijdou chvíle, kdy budete chtít opět sáhnout po balíčku cigaret. Na jaké situace je dobré si dát obzvlášť pozor?

Kdykoli se vám usídlí v hlavě některá z následujících myšlenek, zpozorněte. Takové uvažování totiž může vaše snahy zbavit se jednou provždy závislosti na tabáku nebezpečně sabotovat.

„Nikdy se mi to nepovedlo, nepovede se to ani teď…“

Dlouhodobě úspěšné odvykání vždycky začíná v myšlenkách. Máme tendenci věřit tomu, co si v duchu stále opakujeme, proto se nezatěžujte myšlenkami na minulé odvykací neúspěchy.

„Proč mi to trvá tak dlouho?“

Pamatujte, že odvykání je proces, nikoli jednorázová událost. Zbavit se mnohaletých návyků není snadné, a proto mějte trpělivost sami se sebou a připravte se na běh na dlouhou trať.

„Jenže co mi z toho života zbývá, když nemám cigarety?“

Odvykání je doba, kdy bychom se o sebe měli starat. Buďte na chvíli „sobečtí“ a dopřávejte si dobré jídlo a dostatek odpočinku, pitný režim, denní procházky nebo cvičení a extra dávku vitaminů.

„Co když už se té touhy po kouření nikdy nezbavím?“

Na počátku odvykání myslí většina kuřáků hlavně na. A tak propadají pocitu, že svou cigaretu budou po zbytek života postrádat stejně silně jako teď. Tak to ale ve skutečnosti není, a proto se místo starostí o budoucnost zaměřte na chvíli, kterou žijete právě teď.

„Když já mám teď takové těžké období!“

Stres, napětí a zlost jsou emoce, které nás nejsnáze přinutí kouřit. Proto se při odvykání hodně věnujte odpočinku a svým oblíbeným činnostem. Není to lenošení, ale nutnost.

„Pro jednou se přece nic nestane, ne?“

Když jde o odvykání kouření, neexistuje nic jako „jedna cigareta“. Cigarety chodí zásadně v celých krabičkách. Pokud se nechcete vrátit ke svému návyku, musíte nikotin vypustit úplně ze svého života.

„Tak si dám aspoň skleničku…“

Je prokázáno, že kouření a alkohol jdou ruku v ruce. A proto se vyplatí v době odvykání vynechat večírky a odložit skleničku s přáteli až do doby, kdy si budete jistější.

„Proč já chci vlastně přestat?“

Začali jste s odvykáním z nějakého důvodu. Tento důvod si připomínejte co nejčastěji, abyste nezapomněli, proč vlastně nekouříte.

„Jsem na to všechno tak sám/sama…“

Podle statistik mají lidé, kteří při odvykání využívají pomoci léků a odborníků, mnohem větší úspěšnost.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat