Prostreno.cz

Propolisová tinktura by vám doma v lékárničce neměla chybět

Koho občas něco nezabolí? Zuby, hlava, žaludek… Klasika! Jenže skladovat prášky na všechny zdravotní komplikace prostě nelze! Nestačil by jeden, který zabírá tak nějak na všechno? Představte si, že ano. A vyrobit si ho můžete doma! Tedy s malou pomocí včel…

Propolis je přírodní látka a nepostradatelný včelí svatební produkt, neboť se využívá k utěsňování otvorů, tmelení trhlin a vystýlání buněk plástů. Z chemického hlediska je to proměnlivá směs pryskyřičných látek, včelího vosku a éterických olejů. Díky unikátnímu složení má propolis hojivé, dezinfekční, protizánětlivé a bolest zmírňující účinky. Proto v lidovém léčitelství zaujímá významné postavení. Co říkáte, bude součástí i vaší domácí lékárničky?

Univerzálně použitelná propolisová tinktura

Není nad vlastní výrobu, viďte? V tomto případě se jedná o časově nenáročný proces, na kterém se nedá vůbec nic zkazit. Budete potřebovat 20 gramů propolisu, 1/2 litru konzumního 80% lihu, 2 decilitry 40% vodky. Propolis vložte do alkoholu, každý den ho protřepte a nechte 9 dní louhovat. Po scezení je tinktura hotová. Použít ji můžete tam, kde ostatní léčiva rostlinného nebo syntetického původu selhala. Když vás postihne například…

Angína

1 lžička propolisového léku rozmíchaná ve sklenici vlažné vody nebo v čaji vás postaví zase na nohy. Účinný nápoj si vychutnejte třikrát denně, dokud nemoc nezatroubí na ústup.

Bolest žaludku, břišní kolika

Kávová lžička včelího pokladu s šálkem vody nastolí i v dutině břišní pořádek. Tato voda pomáhá také proti střevním parazitům.

Bolest hlavy, migréna

Tinkturu lze podávat i v období bez potíží - jako prevenci. Když ale nastane krizový okamžik, místo růžových tabletek si nakapejte do sklenice vody 10-30 kapek (záleží na tom, jak moc trpíte).

Bolest zubů

Přímo do postiženého zubu kápněte vlastnoručně vyrobenou medicínu, nebo s ní potírejte dásně.

Žaludeční vředy

Při léčení vředů na dvanácterníku pijte nalačno teplé mléko ochucené o 1 lžičku tinktury.

Popáleniny

Pokud jsou 1. stupně, ihned postižená místa potírejte propolisovou tinkturou. Čím častěji to budete opakovat, tím pravděpodobněji docílíte toho, že se vám nevytvoří puchýře.

Kuří oko, otlaky

Noční zázračný obklad vám uleví. Víte, co máte nakapat na kousek vaty a poté zavázat, aby vám zábal do rána vydržel na místě…

Kožní defekty

Ano, propolisový přítel do nepohody léčí mimo jiné celou řadu kožních potíží, tedy pokud snesou kontakt s lihem. Je to ozdravná „mastička“ tlumící nepříjemné příznaky a urychlující léčbu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat