Prostreno.cz

Drobná poranění vyléčí mléko, kontryhel a med

Při sportování, práci na zahradě, úklidu či v kuchyni… Stačí chvilka nepozornosti a nějaká ta rána či odřenina je na světě. Víte, jak si v těchto případech poskytnout první pomoc? Některé přírodní prostředky se přímo nabízejí!

Teorii záchranné mise jistě znáte. Když si přivodíte lehké poranění, nejprve je třeba z postiženého místa důkladně odstranit nečistoty a poté nešetřit dezinfekcí. Je to vše, co pro sebe momentálně můžete udělat? Ale kdepak! Nezapomínejte ani na urychlovače hojení. Že žádné takové neznáte? Hned vám je představíme…

Kontryhel, očista i regenerace

Na menší povrchové „úrazy“ je možno přikládat list kontryhele. Zkrátka ho „připlácněte“ na ránu a obvažte. Jednou až dvakrát denně je třeba obvaz vyměnit a použít nový čerstvý list. Kontryhel má dezinfekční účinky a podporuje regeneraci poškozené tkáně.

Jitrocel zastaví krvácení

Z místa činu se pořád line krev a proud ne a ne zastavit? S tím vám pomůže jitrocel nebo řebříček – respektive jejich šťáva. Stačí aplikovat pár kapek přímo na bolístku a krize je zažehnána. Stejný efekt vám zaručí i rozmačkaný dubový list – to jen pro případ, že se vám nějaká ta nehoda stane někde v lese. Člověk nikdy neví!

Mléko s octem jako spolehlivý léčitel

Babiččino tajemství pro extra rychlé hojení ran? Do teplého sladkého mléka nalijte trochu octa, aby se srazilo na tvaroh. Vzniklou hmotu pak použijte na obklady. Hnisavé rány se zase potírají převařenou smetanou. Lidové léčitelství na tento postup nedá dopustit…

Zázračný dotek medu

Již ve starém Řecku věděli, že med se dá uplatnit i jinde než jen při vaření a pečení. Obsahuje antibiotické a léčivé látky, takže se nebojte menší odřeniny i záněty potírat tímto sladkým prostředkem. Stačí už jen přelepit náplastí a za pár dní je problém vyřešen.

Hojivý řepíkatý odvar

Bolestivé „nadělení“ vykurýrujete rychleji, budete-li ho pravidelně omývat odvarem z řepíku lékařského. Ve 400 mililitrech vroucí vody povařte 5 minut 2 lžíce byliny. Po 15 minutách louhování odvar sceďte a nechte vychladnout. Čím častěji ho použijete, tím blíž budete k uzdravení.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat