Prostreno.cz

Rychlodiety škodí vašemu tělo víc, než si myslíte

Dietní rady typu „sněz jen salát denně“ nebo „nejez žádné tuky a sacharidy“ slýcháme ze všech stran. Jenže i když se mohou v prvních pár dnech zdát jako účinné, ve skutečnosti dokáží být pěkně nebezpečné. Jak nám škodí?

Odborníci na výživu a hubnutí se shodují v tom, že úbytek kilogramů musí být postupný a podložený vyváženou stravou a pohybem. Nikoli drastickou dietou, která slibuje hubnutí během několika dní. Takové „hubnoucí pokusy“ mohou končit i výletem do nemocnice. Proč?

Hrozí dehydratace

Máte po pár dnech „zaručené“ diety pocit, že jdou kila dolů? Na váze možná ano, ale že by se jednalo o úbytek kilogramů díky úbytku tuků, o tom nemůže být ani řeč. Vaše tělo totiž pravděpodobně ztrácí vodu – a to může skončit i vážnou dehydratací, zvláště pokud zanedbáte pitný režim nebo si dopřáváte nápoje obsahující kofein či alkohol (obě látky působí močopudně).

Snadno omdlíte

Vaše tělo je dehydratované, k tomu ho trápíte hlady a možná i přidáváte nějaké to cvičení. Takové tempo a tak drastickou změnu nemusí váš organismus dobře snášet. A tak se vám nejprve odvděčí nepřekonatelnou únavou a později (pokud v sebedestruktivním režimu vytrváte) i mdlobami či kolapsem z vyčerpání.

Ztratíte svaly

Svaly jsou energeticky náročnější než tuky, a tak se jich vaše tělo při nouzovém režimu zbavuje jako prvních. Špíčky a faldíky si naopak pěkně ponechá. A to nejspíš není výsledek, který byste si představovali. Na kilogramy možná hubnete (svaly jsou výrazně těžší než tuková tkáň), ale na centimetry si rozhodně nepomůžete.

Chybí vám živiny

Jednostranná dieta znamená jediné – že svému tělu nedodáváte všechny potřebné živiny (nejčastěji se na „černé listině“ ocitají sacharidy a tuky, ale často také proteiny), vitaminy, minerály a antioxidanty. Zkrátka vašemu tělu chybí spousta látek, které potřebuje ke svému správnému fungování. A to nemůže skončit dobře…

Zpomalí se metabolismus

Rychlý metabolismus je velkým pomocníkem při hubnutí. Ovšem přísné dietní plány mají za následek pravý opak. Zatímco ideálně by vaše tělo mělo pálit kalorie, v krizovém režimu, do kterého jej nezodpovědnou dietou uvedete, si - zjednodušeně řečeno - každou energii pěkně uloží.

Ohrozíte srdce

I když se vám povede s nevyváženou a přísnou dietou zhubnout (a nezkolabujete u toho), můžete se vsadit, že za chvíli máte kilogramy zase pěkně zpátky. Jojo efekt není jen estetickým problémem, ale především nesvědčí našemu tělu. Hubnutí, přibírání, hubnutí, přibírání atd. zatěžuje prakticky všechny orgány, ale trpí jím především srdce. Tak ho nepokoušejte!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat