Prostreno.cz

Efektivní očištění sklizené úrody zeleniny

Většina z nás nemá po ruce zeleninu ze zahrádky a musí se spokojit s tou, kterou si doneseme z obchodu. Od malička se děti učí, že vše se musí napřed umýt a pak teprve sníst. Ale je obyčejné propláchnutí pod vodou opravdu dostatečně účinné? Máme pro vás hned několik tipů, jak efektivně očistit zeleninu od všech nežádoucích nečistot.

Porovnali jsme pro vás několik možností čištění zeleniny od těch méně účinných až po tu nejlepší. Ověřte si, jak si stojí váš způsob čištění zeleniny!

Namáčení

Účinnost okolo 7 %

Připravíte si misku s vodou, vložíte zeleninu a necháte namáčet přibližně 15 minut, poté lehce properete a pustíte se do přípravy. Nezní to sice špatně, ale tento postup si nechte jen tehdy, kdy potřebujete šetřit s pitnou vodou.

Namáčení ve slané vodě

Účinnost okolo 25–38 %

Slaná voda se může zdát účinnější, ale není tomu tak. Dané účinnosti dosáhnete namočením zeleniny do roztoku až po 10 minutách - a to pro vás máme mnohem efektivnější způsoby za zlomek času.

Mytí pod tekoucím proudem vody

Účinnost 25–63 %

Proud tekoucí vody je na tom už o mnohem lépe. Záleží také na typu zeleniny, ale při pečlivém opláchnutí pod tekoucím proudem je účinnost v celku velmi uspokojivá.

Oloupání škrabkou

Účinnost 27–72 %

Loupání je sice efektivní způsob, ale musí se dodržet jistá pravidla. Zeleninu jako první opláchněte vodou, používejte vždy čistou škrabku, neloupejte více druhů zeleniny najednou. A hlavně nezapomeňte si dobře umýt ruce. Vždyť při loupání se vaše dlaně zeleniny dotýkají nejvíc. Po oloupání můžete zeleninu ještě znovu opláchnout, záleží na druhu.

Ponoření do vroucí vody

Účinnost 50 %

Jedním méně používaných způsobů je i namočení zeleniny do vroucí vody na dobu 5 minut. Bohužel ale zelenina muže ve vroucí vodě ztratit některé cenné živiny a ve výsledku je její konzumace pro tělo téměř bezcenná.

Namáčení v octové vodě

Účinnost 60–84 %

Blížíme se ke stupni vítězů. V těsném závěsu za prvním místem je voda s obyčejným octem. Účinnosti dosáhnete namočením zeleniny po dobu 10-15 minut v octovém roztoku. Což už rozhodně nezní špatně.

Jedlá soda

Účinnost 90–95 %

A vítězem se stává…  Jedlá soda! Zní to neuvěřitelně, ale stačí do misky s vodou přidat pár lžiček jedlé sody a do vzniklého roztoku namočit zeleninu na 15 minut. Tímto způsobem dosáhnete toho nejlepšího výsledku a nemusíte se obávat znečištění, které si z obchodu přinesete.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat