Prostreno.cz

Nejen naše játra trpí konzumací alkoholu

Občasná sklenka alkoholu většině z nás nijak neublíží, ale pokud jsou ony sklenky až příliš časté a nezůstává jen u jedné či dvou, naše tělo z nich moc radosti mít nebude. Jak konkrétně mu alkohol škodí?

Ponechme stranou to, co všichni vědí – že alkohol v nepřiměřené míře způsobuje nebezpečnou závislost a poškozuje játra. Raději se zaměřme na dopady, o kterých se zas tak často nemluví…

Nahoru a dolů

Ačkoli spousta z nás pije alkohol pro povyražení, po náročném dni nebo na nejrůznějších oslavách pro lepší náladu, ve skutečnosti je tento efekt poměrně krátkodobý. Alkohol totiž prohlubuje depresivní stavy, a tak není divu, že po chvíli veselí propadnete smutkům a úzkostem. Při dlouhodobé a nadměrné konzumaci to není zrovna dobrá zpráva…

Silná dehydratace

Ačkoli se mohou alkoholické koktejly zdát jako dokonalé osvěžení, například v horkých dnech, jejich efekt na naše tělo je přesně opačný, než jak si myslíte. Alkohol organismus silně dehydratuje (mimochodem, i to je důvodem bolestných kocovin), takže jako doplnění tekutin či osvěžení se vůbec nehodí. Proto je tak důležité prokládat alkoholické nápoje sklenicemi s čistou vodou.

Pár let navíc

Alkohol způsobuje, že rychleji stárneme. Zmíněná dehydratace zatěžuje naši pokožku, která ztrácí pružnost a jas, snáz se na ní tvoří vrásky a vypadáme starší, než ve skutečnosti jsme.

Namáhaná střeva

Alkohol může zvýšit hladinu zánětlivého C-reaktivního proteinu, který přispívá k chronickým zánětům v těle. Navíc alkohol způsobuje nedostatečnou absorpci živin z vašich střev a může také zvýšit propustnost střeva, takže se do krve dostávají toxiny či bakterie, jež způsobují chronické zdravotní obtíže.

Málo spánku

Kdo ví, kde se vzalo přesvědčení, že po alkoholu se dobře spí. Ve skutečnosti je to totiž úplně naopak. Jistě, možná po sklence na dobrou noc rychleji usnete, ale spánek je velmi nekvalitní a neposkytne organismu takovou regeneraci, jakou potřebuje.

Dietní sabotáž

Snažíte se zhubnout, ale kila ani centimetry neubývají, i když se snažíte jíst podle všech doporučení? Možná za to může vaše záliba v alkoholických nápojích. Alkohol totiž představuje pořádnou nálož prázdných kalorií. K čemu vám je, že se živíte saláty, když svou snahu pohřbíte ve sklenicích piva či vína?

Změny na mozku

Několik studií jasně prokázalo, že konzumace alkoholu ovlivňuje náš mozek. Stojí za výpadky paměti, zpomalenou mluvou a dalšími problémy. Při nadměrné konzumaci pak tyto chvilkové symptomy opilosti přejdou do trvalého stavu. Znáte to rčení, že si někdo „vypil mozek“? Je, jak se zdá, pravdivé…

Riziko nemocí

O závislosti a zničených játrech jsme se zmiňovali v úvodu, ovšem to není vše. Alkohol prokazatelně zvyšuje i riziko kardiovaskulárních chorob (vysoký krevní tlak, srdeční arytmie, infarkt, mrtvice…) či osteoporózy, ale také rakoviny – hlavy, krku, zažívacího traktu a u žen rovněž prsu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307043/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat