Prostreno.cz

Tipy pro prevenci a léčbu akné

Akné ve třiceti? Nic moc výjimečného - zato otravného. Jak se pupínků jednou provždy zbavit? Vynechejte nejen mléčné výrobky!

Při tvorbě akné v dospělosti je nejčastějším důvodem nerovnováha mužských
a ženských hormonů v těle, přičemž dermatologové upřesňují, že se jedná o převahu mužských hormonů zvaných androgeny. Ty řídí látkovou výměnu v různých vrstvách kůže a jejich přebytek způsobuje zvýšenou produkci kožního mazu. A je jedno, jestli je dotyčnému dvacet nebo pětatřicet! Tenhle vtip přírody si prostě nevybírá.

Sbohem a šáteček

Jedním z klíčových faktorů při prevenci akné je pečovat o játra tak, aby všechny toxiny mohly být pravidelně odplavovány. V opačném případě totiž tělo začne vylučovat toxiny do kůže, čímž se pokožka přetíží. A důsledek není třeba popisovat. Je vidět a cítit. A co dobré rady?

Ze svého jídelníčku vyřaďte plnotučné sýry a mléčné výrobky, smažená jídla, mastné potraviny, sladké občerstvení, jako jsou perlivé nápoje, koláče, sušenky, sladkosti, croissanty a vše, co obsahuje příliš mnoho cukru. Dále je vhodné omezit polotovary a průmyslově vyráběné jídlo.

Den D

Pokud máte pocit, že toho k snědku už moc nezbývá, věřte, že je to přesně obráceně. Konzumujte více avokáda a syrové pšenice (zásobárna vitaminu E). To pomáhá vyživovat pokožku. Také pijte nejméně osm sklenic vody každý den, zajistěte pravidelný přísun nesolených ořechů a semen, sušených meruněk, řepy, artyčoků a celeru. (To vše přispívá k očistě jater.)

Někteří výživoví poradci se přiklánějí i k preferování japonské nebo thajské kuchyně, konkrétně miso (sójová pasta) a tempeh (taktéž sójový produkt) totiž pomáhají regulovat hormony. (Sója v podstatě pomáhá vylučovat vše nadbytečné.)

Otázka týdnů i měsíců

V každém případě jezte více čerstvé zeleniny a ovoce. To zabraňuje nárůstu toxických látek. Vhodné jsou i cereálie s nízkým obsahem cukru a vysokým obsahem vlákniny. (Pro lepší efekt do nich přidejte polévkovou lžíci slunečnicových a lněných semen.) A jak celý proces hojení ještě více urychlit a zefektivnit?

Každý den užívejte kvalitní B komplex a asi 30 mg zinku (třikrát denně), dokud se stav nezlepší. Dobrých výsledků dosáhnete i přísunem vitaminu A, který je nezbytný pro zdravou pleť. Účinný je také olej z čajovníku tea tree. Přidávejte si několik kapek do lázně nebo ředěný použijte přímo na postižené oblasti. No a cvičte. Fyzická aktivita podporuje volné proudění kožního mazu a detoxikuje tělo od potu. A ten nejdůležitější lék ze všech? Čas a trpělivost.





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat