Prostreno.cz

Nedostatek vitamínu D způsobuje únavu či bolest zad

Chcete se vyhnout nachlazení, cukrovce a srdečním potížím? Odhoďte svršky a nastavte své tělo slunci! Tenhle příjemný odpočinek vám zajistí potřebnou prevenci a ještě udrží v kondici vaše zuby i kosti. Tak na co ještě čekáte?

Říkáte si, proč dělat kolem obyčejného vitaminu takový povyk? V případě „déčka“ je pozornost na místě, jelikož pomáhá regulovat množství vápníku a fosforu v těle. To jsou dvě nejdůležitější živiny udržující ve formě vaše kosti, svaly zuby. Už to je samo o sobě pádný důvod, proč si hlídat jeho příjem. Jeho moc však sahá ještě dál! Kam?

Bezedná studna zdraví i optimismu

Vitamin D prokazatelně zlepšuje náladu tím, že zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. Serotonin je nazýván hormonem štěstí, takže zažene chmury a přispívá k celkovému pocitu spokojenosti. Dostatek „déčka“ snižuje riziko cukrovky, srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny. Závěry nejnovějších průzkumů dokonce potvrdily, že užívání doplňků s vitaminem D chrání před nachlazením i chřipkou. Jak přesně to funguje?

Nejlepší obrana je útok

Údaje zveřejněné v jistém britském lékařském časopise uvádějí, že imunitní systém využívá zmíněný vitamin k vytvoření antimikrobiální obrany. Celý proces spočívá v tom, že dojde k propíchnutí otvorů v bakteriích a virech, v jehož důsledku tito nepřátelé ztrácejí na síle – a je snazší se s nimi vypořádat. Vidíte, možná se D přítel jeví jako obyčejný vitamin, ale rozhodně má neobyčejné schopnosti. Co když ho máte málo?

Signály, které varují

Je složité říct, jestli trpíte nedostatkem vitaminu D, neboť příznaky jsou často nejasné. Mohou se objevit obecné bolesti či chronická únava. V úplně nejhorším a krajním případě dochází k deformaci kostí, zvýšené náchylnosti k infekcím a kazivosti chrupu. Právě vás napadlo, že čistě pro jistotu si trochu vitaminu D načerpáte? Máte k tomu ideální příležitost, počasí vám totiž hraje do karet.

Zdroj, co má sílu

Od konce března do konce září můžete získat „déčko“ z parádního zdroje – slunce. Stačí mít odkryté předloktí, ruce i nohy a vězte, že po pouhých deseti minutách se vám tento pomocník začne samovolně vyrábět. Vytáhněte tedy ze skříně letní oblečení a nasávejte, co to jde! A kdyby se náhodou zatáhlo, jsou tu ještě potravinové zdroje, kterými také nic nezkazíte. Tento super vitamin na vás čeká v lososu, sardinkách, červeném mase, vejcích, droždí, žampionech a hovězích játrech. Takže, co bude dnes k večeři?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat