Prostreno.cz

Potřebujete posílit paměť? Pomocníky máte v kuchyni

Jste člověk, který co si nezapíše, to neví? I děravá paměť se dá snadno napravit. Nakupte si pořádnou zásobu ořechů, mátového čaje, brokolice, rajčat a ryb. S nimi už diář potřebovat nebudete!

V obchodě si lámete hlavu, cože máte vlastně koupit, v práci byste se bez barevných lístečků s upomínkami už neobešli a často zapomínáte na narozeniny svých blízkých? Tak to si žádá posilovač paměti! Víte, že jich v kuchyni máte hned několik? Na tyto suroviny odborníci nedají dopustit…

Rozmarýn, nenápadná bylina s kouzelnou mocí

I když pro mnohé je tato rostlinka jen skvělým doplňkem k jehněčímu, oficiálně je považována za účinnou mozkovou výživu. Závěry poslední britské studie provedené na univerzitě Northumbria v Newcastlu prokázaly, že rozmarýn zlepšuje paměť o 15 procent, což rozhodně není málo. Jak je to možné?

„Moje pracovní hypotéza spočívá v tom, že když vdechujete rozmarýn, jeho sloučeniny jsou absorbovány do krve plícemi a poté jsou vysílány do mozku, kde mohou paměť skutečně ovlivnit,“ vyjádřil se hlavní autor studie, psycholog Mark Moss na internetových stránkách zmíněné univerzity. Co vy na to, máte ho v domácí zahrádce dostatek?

Mátový čaj, osvěžující pomocník

Stejný výzkum, který odhalil tajemství rozmarýnu, má na svědomí i další překvapivý objev. Na základě pokusu, jehož se zúčastnilo téměř 200 dobrovolníků, se ukázalo, že čaj s vůní peprmintu má pozitivní vliv na dlouhodobou paměť i ostražitost. Naopak ten heřmánkový má prý zcela opačný efekt kvůli sedativním účinkům. Na něj tedy pozor!

Ryby, mokrý zdroj zdraví

Olejnaté ryby, jako jsou makrely, sardinky a sledi, platí za správné pochoutky na děravou paměť. Jsou nabité omega-3 mastnými kyselinami, které jsou nezbytné pro zdraví mozku, ale prospívají i ostrému zraku. Nutno dodat, že jsou také prevencí Alzheimerovy choroby. Vhodný je také olej z tresčích jater. Lékaři jsou toho názoru, že pouhé dvě lžičky denně nesmírně prospívají mozkové aktivitě.

Brokolice, rajčata, avokádo? Těch není nikdy dost

V těchto potravinách je obsaženo spoustu antioxidantů, které vás ochrání před útokem škodlivých volných radikálů. Tito nepřátelé přispívají k vývoji demence, takže není od věci jíst rajčata s brokolicí častěji. Čistě pro jistotu!

Ořechy, ideální svačina

Vlašské, lískové, kešu nebo mandle? To je vlastně jedno. Ve všech těchto druzích je totiž pořádná dávka vitaminu E. Ten přispívá k lepší paměti, koncentraci a ovlivňuje rychlost myšlení. Zkrátka všechny kognitivní funkce, které jsou jednou z hlavních oblastí lidské psychiky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat