Prostreno.cz

Bylinky na vysoký tlak a na posílení imunity

Patříte mezi milovníky bylinek? Máte svoji domácí bylinnou lékárnu? Máme pro vás pětici bylinek, které by vám doma rozhodně neměly chybět!

Bylinky jsou stále více vyhledávané pro jejich léčivé účinky. A také proč ne? Už naše babičky znaly jejich sílu a nedaly na ně dopustit. Bylinky dnes můžeme považovat za jakési doplňky stravy. Rozhodně nám neuškodí, naopak, mohou být pro nás přínosem. Vyberte si tu svoji.

Šalvěj: Na bolest v krku

Ani v prosluněném létě se nám nějaké nachlazení či chřipka občas nevyhne. Pokud vás trápí bolesti v krku, tak nejlepší pomocí z přírody je šalvěj.  Má antibakteriální vlastnosti, tlumí bolest, zmírňuje podráždění a zánět.  Pravidelné pití šalvějového čaje zlepšuje náladu, snižuje úzkostlivé stavy, zlepšuje paměť, posiluje srdeční činnost a také zlepšuje trávení.

Do šálku vložte 1 lžíci čerstvých listů šalvěje (nebo 1 čajovou lžičku sušené šalvěje). Bylinu přelijte šálkem vroucí vody a nechte 5 minut louhovat. Potom přeceďte. Čaj si můžete osladit medem a dochutit citronem.

Pozor!
Šalvěj se nedoporučuje těhotným nebo kojícím ženám

Meduňka: Pro snížení úzkosti

Meduňka je v přírodním léčitelství známá pro léčení úzkostlivých stavů. Má mírný relaxační učínek a zklidňuje nervozitu, čímž pomáhá snižovat úzkost, podporovat spánek a zklidňuje mysl. Vědecká studie z roku 2014 prokázala, že meduňka snižuje stav úzkosti, a navíc zlepšuje paměť a koncentraci. Meduňka je plná antioxidantů, je bohatá na fenolické sloučeniny a flavonoidy. Pravidelné pití meduňkového čaje zvyšuje bdělost, zlepšuje paměť, pročišťuje játra, reguluje hladinu cukru v krvi a také zlepšuje chuť k jídlu.

Do šálku vložte 1 až 2 čajové lžičky sušené meduňky. Přelijte vroucí vodou, šálek zakryjte například talířkem a popíjejte vlažný.

Pampeliška: Pro zdravá játra

Pampeliška je prospěšná bylina, která napomáhá regeneraci a očistě jater. Tento silný detoxikační prostředek pomáhá metabolizovat tuky nahromaděné v játrech, což podporuje správnou funkci jater, zvyšuje tok žluči a přispívá tak celkové očistě jater. Pampeliška je plná základních minerálů, jako jsou železo, draslík a beta-karoten, navíc obsahuje vitaminy A, C a D. Pravidelné pití pampeliškového čaje přispívá ke ztrátě hmotnosti, regulaci hladiny cukru v krvi, odplavování toxinů, regulaci vysokého krevního tlaku a preventivně působí na močovou soustavu.

Přidejte 2 čajové lžičky sušeného pampelišky do 1 šálku vody, krátce povařte, odstavte a nechte louhovat 10 minut. Čaj popíjejte podle potřeby.

Ibišek: Pro snížení krevního tlaku

Pokud potřebujete dostat pod kontrolu váš tlak, sáhněte po ibišku, je to jeden z nejlepších přírodních prostředků na regulaci tlaku. Ibišek obsahuje antioxidační sloučeniny, které pomáhají předcházet oxidaci lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL neboli "špatného" cholesterolu), které přispívají k ateroskleróze a srdečním onemocněním. Tím také pomáhá regulovat vysoký krevní tlak. Mezi další přínosy ibiškového čaje patří například snížení hladiny cholesterolu, zlepšení trávení, posílení imunitního systému, snížení zánětlivých potíží, podpora zdraví jater a snížení rizika rakoviny.

Přidejte 2 polévkové lžíce sušených lístků ibišku na 2 šálky vody. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Poté odstavte, vlažný čaj můžete ochutit medem a pár kapkami citronové šťávy.

Pozor!
Ibišek není vhodný pro těhotné a kojící ženy.

Šípek: Pro posílení imunity

Šípek je vynikajícím zdrojem vitaminu C. Na sběr si ještě několik měsíců počkáte, ale v bylinné lékárně je k dostání po celý rok. Ve skutečnosti šípek obsahuje přibližně 20krát více vitaminu C než vyhledávané pomeranče. Vitamin C je silný antioxidant, který je důležitý pro imunitní systém a zdraví tkání. Může pomoci předejít jak bakteriálním, tak virovým infekcím.

Do hrnce vložte 4 lžíce celých sušených šípků, přidejte 4 šálky vody a přiveďte k varu. Vařte 5 minut, poté stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Sceďte a popíjejte vlažný čaj.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat