Prostreno.cz

Šetrné odstranění kožních výrůstků

Kožní bradavice, fibromy, nezhoubné výrůstky. Je jedno, jak se jim říká, parádu nenadělají nikdy. Propásli jste dobu, kdy byl na jejich odstranění ten nejvhodnější čas? Nevadí. Tenhle last minute tip vás ještě před plavkovou sezonou zachrání!

Měkké uzlíky neboli malé nezhoubné výrůstky na kůži jsou často označovány jako bradavičky. Objevují se nejčastěji v oblasti krku, ale i na slabinách, pažích, prsou, podpaží. Odkud se berou? Na vině je několik důvodů, včetně genetiky, obezity a diabetu. Těhotné ženy se s nimi mohou setkat kvůli hormonálním změnám.

I když neznamenají nebezpečí, představují diskomfort. Kdo by na ně byl hrdý? Takový člověk snad není, a proto mezi časté otázky patří, jak se kožních výrůstků zbavit?

Přesně ta rada, kterou hledáte

Uzlíky se obyčejně odstraňují erbiovým laserem, což patří k nejrychlejším řešením, ovšem pozor, ošetřované místo je potřeba chránit před slunečními paprsky ještě měsíc až dva po zákroku. Léto tedy není nejvhodnější dobou a zákrok se doporučuje podstupovat v zimních měsících. Je tu však ještě jedna možnost, jak mít od výrůstků pokoj – a navíc je šetrnější a mnohem levnější. Potřebovat budete jen jablečný ocet, který je pro svoji kyselost považován za dermatologa číslo jedna!

Abrakadabra

Očistěte kůži kolem výrůstku vlažnou vodou a jemným mýdlem. Poté kůži jemně a důkladně osušte. Na vatovou tyčinku, malou vatičku nebo kapátkem naneste jablečný ocet na výrůstek a poté dobře zalepte náplastí s polštářkem, nejlépe čtvercového tvaru. Nechte působit přes noc.

Ráno náplast odstraňte a místo opláchněte vlažnou vodou. Celý proces opakujte, a to po dobu pěti dní, nebo dokud výrůstek neztmavne, vyschne a upadne. (Lze provést až třikrát denně, nicméně před aplikací jablečného octa je dobré provést například na zápěstí test snášenlivosti. Pokud pokožka bude reagovat zarudnutím, můžete místo jablečného octa zkusit česnek.)

V závislosti na velikosti výrůstku, tedy jak hluboko v kůži je, bude možno vidět malé poškození (jizvy). V případě, že se objeví, pravidelně je natírejte měsíčkovou mastí či gelem aloe vera. (Není-li však uzlík hluboko pod kůži, pak by k jizvám docházet nemělo.) I když tato metoda funguje u většiny lidí, něco se přece jen pokazit může.

  • Vždy se ujistěte, že ocet nanášíte přímo na bradavičku.
  • Zároveň nebuďte netrpěliví a počkejte, až strup sám odpadne.
  • Kúru ukončete už v momentě, kdy se strup začne tvořit.

Zdroj: názor autora - celý článek






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat