Prostreno.cz

Zhasněte a osolte si večeři. I tak zaháněly naše babičky bolest hlavy

Bolest hlavy. Nepříjemnost, která – více či méně pravidelně – potkává každého z nás. Příčin, proč se nám zdá, že se nám rozskočí hlava, může být spousta. Ale řešení bývá jediné. Prostě sáhneme do lékárničky pro nějakou osvědčenou pilulku. Jenže co když to jde i bez nich?

Ano, bolesti hlavy (přinejmenším v jejím samotném začátku, a pokud se nejedná o klasickou migrénu) se můžeme zbavit i s pomocí přírodních prostředků. Jak?

Pěkně ve tmě

Pokud vás při bolesti hlavy přepadne i přecitlivělost na světlo, pak se snažte „uklidit“ někam do stínu. Zhasněte, zatáhněte závěsy a rozhodně vypněte televizi, počítač, tablet nebo mobilní telefon. Ano, i světlo, které tyto přístroje vyzařují, mohou bolest hlavy zhoršovat. Naopak pobyt v šeru vám může výrazně ulevit.

Šálek kávy

„Nějak mě bolí hlava, musím si udělat kafe.“ Také jste tuhle větu od své babičky či maminky slýchávali? Pak vězte, že ty moudré ženy věděly, co dělají. Ano, kofein skutečně může u některých typů bolesti hlavy přinést úlevu. Jen to s ním nepřehánějte, jinak dosáhnete přesně opačného účinku!

Přátelská sůl

Tohoto pomocníka proti bolesti hlavy má doma po ruce nejspíš úplně každý. Mluvíme o obyčejné kuchyňské soli. Pokud ucítíte, že se o vás bolest hlavy pokouší, dopřejte si něco slaného (ano, chipsy povoleny – a pak, že nám jen škodí). Ovšem i tady, podobně jako u kofeinu, respektive kávy, platí, že nic se nesmí přehánět. Především v případech, kdy za vaší hlavou jako střep stojí dehydratace.

Natočte si sklenku

U oné dehydratace se na chvíli zastavme. To je totiž jedna z nejčastějších příčin bolestí hlavy. V takovém případě vám nepomůže ani kofein, ani sůl, které mohou problém jen zhoršit (obě látky totiž dehydrataci jen prohlubují). Naopak si dopřejte sklenici nebo dvě vody. Možná ještě bolest hlavy odvrátíte, než dosáhne vrcholu.

Starý dobrý obklad

Nepodceňujte sílu studeného obkladu na čele! Však je to jeden z nejstarších způsobů boje proti bolestem hlavy. A navíc je prokázáno, že u řady typů této bolesti funguje. Jen pamatujte, že zbytek těla by měl být pěkně v teple. Účelem není, aby vám byla zima, ale abyste zchladili jen hlavu.

Příjemné vůně

Řada lidí nedá dopustit při potýkání se s bolavou hlavou na aromaterapii. Ačkoli to, jaká vůně vám pomůže, může být individuální, osvědčené jsou levandulové nebo citrusové aroma. A tak si pořiďte aromalampu a zmíněné esenciální oleje, jejichž sílu při prvních potížích využijete.

Jemná masáž

Všimli jste si někdy, jak si při bolestech hlavy podvědomě třeme spánky? Naše tělo ví, co dělá, a tak mu to usnadněte. Spánky si jemně masírujte kruhovými pohyby. Přidat můžete i onen levandulový esenciální olej. To by bylo, aby taková přírodní léčba nezabrala!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat