Prostreno.cz

Každodenní chyby ve stravování

Snažíte se jíst zdravěji? Dejte si pozor na klasické chyby, které dělá většina lidí. Otráví vás a zmaří nový, lepší start ještě předtím, než něčeho dosáhnete. Přitom je tak snadné zůstat v kontaktu se svým tělem, zdravím a emocemi!

Každému se to už minimálně několikrát stalo. Slibujeme sami sobě, že uděláme nějaké změny a budeme se jimi řídit. Jenže pak zjistíme, že pauza mezi jídly byla nějaká delší. No, každá cesta do pekla je vydlážděná dobrými úmysly. Proto se vyhněte těmto šesti klasickým chybám!

Nedělejte převraty

Změna životního stylu představuje velký zásah do osobního „fungování“. Změnit sebe sama nebo svět doslova přes noc je ale velmi, velmi obtížné. Čím radikálnější vaše omezení a nastavení jsou, tím pravděpodobněji se na dráze zdravého stravování neudržíte. Často dochází k selhání, a proto se změnami začněte pomalu. Co den nebo týden, nastavte „novinku“ a pomalu se s ní sžívejte. Není kam spěchat.

Na snídani volte (taky) bílkoviny

Dietologové a výživoví poradci mají o správné skladbě snídaně jasno. Je důležité mít dostatek bílkovin. Stačí dopřát si třeba 150 gramů tvarohu nebo jogurtu, 80–100 gramů kvalitní libové šunky (ostatní uzeniny raději vynechte), porci sýra o 60–80 gramech nebo sklenici mléka (250 mililitrů). Jakmile si něco z toho nedáte, začnete den s energetickým deficitem, který způsobí, že později budete mít chutě na sušenky nebo čokoládu.

Neodbývejte oběd

Ále, něco si pak dám.“ Ještě ráno nevíte, kam dnes půjdete na oběd? Podceňujete přípravu. Pokud se nechystáte do své oblíbené restaurace, ve které vždy dostanete to, co si přejete, noste s sebou krabičku s domácí polévkou, celozrnnými těstovinami nebo salátem. Je sice těžké udržet to všechno fit, když jsou horka, ale kdo říkal, že v autě nemůžete mít chladicí box? Kdo chce, řešení vždycky najde. Nemusíte se pak spoléhat na náhody a hladoví bloudit po všech čertech.

Věnujte pozornost svačinám

Položte na stůl mísu s ovocem a průběžně ji doplňujte o sezónní ovoce tak, abyste vždy měli zdravé občerstvení. V případě, že se vám naskytne větší objem nějaké ovocné dobroty, zamrazujte a vytahujte z ledu vždy, když vás popadne chuť na sladké. Pokud máte času nazbyt, ovoce sušte a vyrábějte si domácí tyčinky bez zbytečného přislazování. Každý kousek, který vás v případě nouze zachrání, se počítá!

Držte se pravidla „pětky“

Je fajn, že milujete rebarboru, pomeranče nebo například datle, ale odborníci nedoporučují jíst příliš jednostranně. Cílem je dostat do sebe co nejvíce různých vitaminů, takže ideálně byste měli spořádat pět různých druhů ovoce a zeleniny během jednoho dne.

Nepijte kalorie

Dávejte pozor na tajuplné extra kalorie, které byste mohli pít, aniž byste si to uvědomovali. Všechna ta latté, cappuccina, šumivé nápoje nebo sklenice vína téměř jistě obsahují více kalorií, tuku nebo cukru, než byste si přáli. V duchu udržitelného zdravého stravování nemusíte nutně hlídat nutriční hodnoty za všech okolností, ale nezapomeňte, že je dobré mít o nich přehled.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat