Prostreno.cz

Varovná znamení, že nemáte dostatek vitaminů

Zdravotní potíže, chronická únava, kosmetické vady či psychické rozladění. I toto jsou varovné signály, kterými se vám tělo snaží naznačit, že k provozu postrádá určité vitaminy. Neberte jeho volání na lehkou váhu, může se vám to vymstít…

Aby vaše tělo fungovalo správně, je důležité, abyste mu poskytli potřebnou dávku vitaminů. A teď ruku na srdce, opravdu si jejich příjem důsledně hlídáte, nebo občas sáhnete po kousku ovoce s tím, že to bohatě stačí? Pokud si cenné živiny tímto způsobem dobrovolně odpíráte, jdete naproti neblahým následkům v podobě zdravotních komplikací. Podle čeho bezpečně poznáte, že vám nějaký ten vitamin zoufale chybí?

Nedostatek vitaminu A, šeroslepost a kožní potíže

Ne nadarmo se o něm říká, že je nejlepším přítelem zraku! Jeho nízká hladina způsobuje šeroslepost, suchost očí, a dokonce noční slepotu. Ovšem tím to nekončí, protože ve hře jsou i zažívací problémy, častý průjem a suchá pokožka. Zní vám to až moc povědomě? Pak byste se měli zaměřit na konzumaci vajec, ledvinek, jater, mrkve, tuňáka a sladkých brambor.

Nedostatek vitaminu C, únava i parodontóza

Není váš chrup tak docela v kondici, což se projevuje krvácením, nebo záněty dásní? Výstražné znamení bliká na poplach. Zbystřit byste měli ale i v případě pomalého hojení ran, sklonům k modřinám, únavy, krvácení z nosu, deprese a zvýšené hladiny krevního cukru. Čím „céčko“ rychle dotankovat? Kromě citrusových plodů si naservírujte petrželovou nať a kopr. Doporučujeme sblížit se také s cibulí a česnekem, vždyť denní potřeba vitaminu C činí kolem 75 až 100 miligramů, pro kuřáky 130 miligramů.

Nedostatek vitaminu D, kosti v ohrožení

Podceňovat „déčko“ se bezpochyby nevyplácí, protože pro zdraví kostí je nezbytný. Pokud jste náchylní k zlomeninám, pravděpodobně vám v organismu chybí. Jsou však i další příznaky signalizující jeho nouzi. Například časté návštěvy infekčních onemocnění a hrbolky na kůži připomínající akné, jež se objevují na obličeji, stehnech, pažích a zadních partiích. Poznáváte se? První pomoc nabízí mandle, tučné ryby, červené maso, droždí a žampiony.

Nedostatek vitaminů skupiny B, kosmetická katastrofa

Popraskané koutky, mastné vlasy, předčasné šedivění či jejich podezřelé vypadávání, šupinatá a červená vyrážka na tvářích, nepříjemný zápach z úst  – to jsou ukázkové příznaky. Stejně jako bolesti hlavy, poruchy spánku a ztížené dýchání. Čím si obohatit jídelníček a zjednat tak pořádek? Dobrou volbou je losos, listová zelenina, brambory, fazole, kapusta a banány.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat