Prostreno.cz

Znovuobjevený rakytník vám zlepší zažívání i imunitu

Objevte zázračný keř rakytníku řešetlákového, jeho plody jsou přímo nabité vitaminy. Jeho zázračné plody posílí imunitu, zlepší činnost jater, slinivky, podpoří hojení, posílí imunitní systém, a navíc bojuje proti stárnutí. Tento vytrvalý keř se dožívá až sta let a k dlouhověkosti může dovést i vás.

Rakytník je v posledních letech velmi vyhledávaným přírodním doplňkem stravy a také bývá součástí užitkových zahrad i u nás. Pokud máte zahrádku, nemusíte se obávat, že by se keři u vás nedařilo, je velmi odolný a nenáročný na péči. Jediné, na co si dejte pozor, potřebujete alespoň dva keříky takzvanou samičku a samce, aby mohlo dojít k opylování květů a dočkali jste se vytoužených sytě oranžových plodů.

Případně můžete zavítat rovnou do lékárny a zvolit rakytník jako doplněk stravy ve formě tobolek či kapek.

Vitaminová bomba

Tady slovo „bomba“ je opravdu na místě, proto se rakytník užívá již po staletí pro své blahodárné účinky na lidský organismus. Zmínky o užívání rakytníku sahají až do starého Řecka a není divu. Obsahuje desetkrát více vitaminu C než jeden pomeranč, dále obsahuje vitaminy A, D, F, K a vitaminy skupiny B. Z dalších látek obsahuje cenný rutin, flavonoidy, pektin, silice, třísloviny, organické kyseliny a minerály. Obsahuje také velmi cenný alkaloid zvaný hyppophein, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon který přispívá k celkové vitalitě těla, chrání organismus proti depresi a nádorům.

Posiluje imunitu

Ani v létě, bychom neměli zapomínat na posílení imunity a právě rakytník nám může každý den dodávat nejen potřebný vitamin C. Již z předchozího výčtu prospěšných látek, je zřejmý jeho pozitivní vliv na obranyschopnost organismu. Už v dřívějších dobách byl právě pro tyto účinky rakytník velmi vyhledávaný. Zvyšuje odolnost proti infekci i stresu.

Působí na vnitřní orgány

Vliv rakytníku je silný i na většinu našich orgánů. Podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, napomáhá při léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů, zlepšuje peristaltiku a byly prokázány i pozitivní účinky při léčbě hemoroidů. Dále stimuluje činnost jater a plic, podporuje činnost srdce, reguluje krevní oběh a snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Celkově pročišťuje organismus od toxických látek.

Poslední výzkumy prokazují i velmi pozitivní účinky při léčbě revmatismu a byly zjištěny i silné protinádorové účinky.

Záruka klidné menopauzy

Užívání rakytníkového oleje se doporučuje i ženám v období menopauzy. Díky obsaženým vitaminům, kyselině listové a minerálním látkám pomáhá rakytník lépe snášet toto období zdravotních i psychických změn. Ženy v přechodu si také často stěžují na zvýšený výskyt infekcí močových cest, což souvisí s odolností sliznice. Rakytníkový olej pomáhá tento stav napravit a hlavně předcházet těmto obtížím.

Krásná pleť a zdravé vlasy

Rakytník přispívá k regeneraci pokožky, využívá se při poškození kůže i sliznic. Je vhodný nejen při popáleninách, ale pomáhá léčit i akné, kožní vyrážky a dokáže tlumit bolest při naraženinách. Rakytníkový olej je vhodný i jako přísada do koupele nejen pro citlivou dětskou pokožku, má silné baktericidní účinky, zabraňuje vysoušení pokožky a zlepšuje její kvalitu. Při vnitřním užití podporuje také zdravé a pevné vlasy, zabraňuje jejich vypadávání a předčasnému stárnutí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat