Prostreno.cz

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají v prevenci nádoru tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva a konečníku je jedním z nejčastějších typů zhoubných nádorových onemocnění v Česku. A prevencí je dostatek pohybu a zdravý jídelníček. Vědci ze Skotska ale tvrdí, že zařazením potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny se člověk může před rakovinou tlustého střeva nejen chránit, ale také si zachrání život v případě, že se nádor vytvoří. Metabolity vzniklé trávením omega-3 mastných kyselin totiž potlačují růst nádorových buněk a brání jejich šíření tělem.

Tým profesor Graema Murraye zjistil, že právě metabolity vzniklé rozkladem omega-3 mastných kyselin v těle zvyšují v krvi výrazně hladinu enzymů, které ničí rakovinné buňky a brání jejich šíření tělem. Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny výrazně zvyšuje úspěšnost léčby rakoviny tračníku a také zvyšuje výrazně šanci na přežití nemocných.

„Před touto studií jsme netušili o vztahu mezi těmito enzymy a mírou přežití rakoviny tlustého střeva. Naše objevy jsou nesmírně důležité, protože vyzdvihují cestu k chápání toho, jak lidé můžou přežít rakovinu tlustého střeva. Tyto molekuly či metabolity, které vznikají rozkladem omega-3 mastných kyselin, brání šíření nádoru,“ potvrzuje profesor Murray z Aberdeen University.

Bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou lněný olej, vlašské ořechy a tučné ryby. Lněný olej je přitom zdrojem nejbohatším. Jen 15 gramů (jedna polévková lžíce) obsahuje 6,6 gramu omega-3 mastných kyselin. Stejné množství obsahuje 400 gramů lososa či čtyři lžíce oleje z vlašských ořechů nebo řepky.

Proč jim dát šanci

Omega-3 mastné kyseliny prospívají našemu tělu v mnoha ohledech. Jak?

Ochrana pro srdce

Vliv omega-3 mastných kyselin v rybím tuku na naše srdce a cévy se zkoumá už docela dlouho. Podle některých studií dokážou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění například tím, že snižují hladinu triglyceridů v krvi, podporují zdraví cév (pomáhají zabraňovat jejich kornatění), bojují proti jejich ucpání.

Snížený cholesterol

Studie provedená na Mayo Clinic se zabývala otázkou, které potraviny aktivně snižují hladinu cholesterolu v našem těle. A omaga-3 mastné kyseliny obsažené mimo jiné právě v rybím tuku tehdy skončily na 2. místě – hned za ovesnými vločkami a dalšími potravinami s vysokým obsahem vlákniny.

Posílené kosti

Omaga-3 mastné kyseliny pomáhají podle výzkumu University of Maryland Medical Center zvyšovat schopnost našeho těla absorbovat více vápníku, který je důležitý pro zdraví kostí. Navíc se zdá, že dodáváme-li tělu dostatek těchto kyselin, vylučujeme méně vápníku močí.

Slabší menstruační bolesti

Poměrně malá studie NYU Langone Medical Center zjistila, že ženy užívající doplňky stravy obsahující rybí tuk, nemají během menstruace tak silné bolesti jako jejich kolegyně, jež tyto přípravky neužívaly. Jiná ze studií pak naznačila, že efekt rybího tuku je ještě větší, užívá-li se společně s vitaminem B12.

Méně bolestivé klouby

Další studie pak naznačují, že omega-3 mastné kyseliny mohou zmírňovat bolestivé projevy revmatoidní artritidy a dalších chorob kloubů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat