Prostreno.cz

Přešlapy při léčbě víkendové kocoviny

Léto je obdobím zahradních slavností, „grilovaček“, letních party…. Není divu, že to občas člověk pořádně přežene s alkoholem a druhý den se probudí s nepěknou a nepříjemnou kocovinou. Každý z nás jistě slyšel nějakou zaručenou radu, která mu má pomoci překonat nejhorší. Jenže co když právě ta vaše vůbec nepomáhá, ale situaci ještě zhoršuje?

Přehnali jste to s veselými letními koktejly a probudili se s hlavou jako střep a žaludkem na vodě? Následujícími radami se rozhodně neřiďte!

Naprav se, čím jsi se pokazil

Představa, že vám po nadměrné konzumaci alkoholu bude lépe, pokud tělu dodáte další alkohol, je bohužel zcela chybná. Jistě, může se vám na chvíli udělat lépe (alkohol vás „probudí“), ale pak přijde nepříjemné vystřízlivění. Vaše tělo už má tak co dělat, abys se vyrovnalo s konzumací z předchozího dne, další dávkou alkoholu jej opět přibrzdíte. Navíc prohloubíte dehydrataci. Raději sáhněte po čisté vodě!

Dopřej si pořádnou snídani

A onou „pořádnou snídaní“ je v tomto případě myšleno nějaké pěkně mastné jídlo. Za touto radou stojí teorie, že tuk pomůže odbourat zbytkový alkohol z těla. Jenže praxe je trochu odlišná. Nejenže vaše játra běží kvůli alkoholu na plné obrátky a dávka tuku jim přidělá další práci, ale váš podrážděný zažívací trakt také nebude zrovna nadšený. Raději sáhněte po něčem lehčím, co vám dodá potřebné živiny, nikoli tuk.

Uvař si pořádně silnou kávu

Ano, kofein vás skutečně může postavit na nohy, tedy co se „probuzení“ z kocoviny týče. Ale pamatujte, že káva působí jako diuretikum, a tedy odvodňuje. Váš organismus, který je v důsledku alkoholu dehydratovaný, tak ztratí další tekutiny. A to může přispět ke zvýšení bolestí hlavy či vyčerpání. Raději proto předtím, než si uvaříte šálek kávy, vypijte čistou vodu. Také byste si neměli dávat v kocovině kávu na lačný žaludek, mohla by jej ještě více podráždit.

Dej si pořádně do těla

Teorie říká, že když se probudíte s kocovinou a vydáte se například pořádně běhat, zbytky alkoholu prostě vypotíte. Jednak naše tělo takto nefunguje, jednak přehnaná fyzická zátěž může náš stav jen zhoršit. Nicméně podle vědců může při ranní kocovině pomoci lehké cvičení, které může ulevit od bolestí hlavy či problémů se soustředěním.

Pořádně se před spaním najez

Přišli jste z večírku posilnění pořádnou dávkou alkoholu a hledáte, co byste ještě před spaním snědli? Pak jste nejspíš slyšeli radu, že pořádné jídlo pomůže absorbovat alkohol a kocovina ráno nebude tak zlá. Jenže upřímně řečeno, na to už je pozdě. Kocovinu totiž může zmírnit, pokud se najíte před konzumací alkoholu nebo během ní, nikoli poté.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat