Prostreno.cz

Kakaové boby obsahují látky zvyšující výkonnost a zdraví mozku

Producenti kakaa a čokolády se mohou radovat. Jejich výrobky jsou totiž zázračným lékem pro mozek. Nejenže ho udržují zdravý a ve skvělé kondici, ale zvyšují jeho výkonnost a zlepšují paměť i ve vyšším věku. Tedy přesně řečeno umějí to látky, které jsou obsaženy v kakaových bobech.

A stejné účinky má pouze odtučněné kakao a čokoláda s vysokým obsahem kakaa (více než sedmdesát procent).

Podle vědců z italské Aquily ale antioxidanty z kakaa zlepšují pozornost, zvyšují rychlost zpracování informací v mozku, zlepšují pracovní paměť a plynulost mluvy. A to především u starších osob, které by měly kakao užívat pravidelně.

„Naše objevy naznačují, že flavanoly z kakaa mají ochranný účinek na kognitivní funkce člověka a to především u zranitelné části populace, tedy starších osob, u nichž jejich pravidelný příjem zvyšuje kognitivní výkonnost. Tmavá čokoláda je bohatým zdrojem flavanolů, takže kousek této potraviny by starší osoby měly jíst denně,“ míní autorka výzkumu doktorka Valentina Socci z University of L´Aquila.

Konzumace mléčné či bílé čokolády nebo čokolády s obsahem kakaa do sedmdesáti procent není účinná. Naopak souvisí s negativními vlivy na metabolismus a celkové zdraví člověka.

Pro zdravé srdce

Ovšem nejen mozek může z kakaa profitovat. Vědci z prestižní Brownovy univerzity, jedné z nejuznávanějších na světě, tvrdí, že zdravotní výhody kvalitního kakaa nelze popřít. Pravidelná konzumace této potraviny bohaté na flavonové antioxidanty totiž výrazně snižuje riziko onemocnění srdce a cév. Milovníci extra hořké kvalitní čokolády tak mohou mlsat denně. Ovšem ti, kdo mají rádi již zmíněnou mléčnou a bílou, mají smůlu. Jejich cukrovinka naopak zdraví a zvláště srdci škodí.

Podle profesora Simina Liua účinkují kakaové flavony také jako prevence diabetu 2. typu a zvyšují průtok krve orgány, do nichž tak proniká více kyslíku a živin. Kakaové flavony také snižují hladinu nezdravého cholesterolu s nízkou hustotou a zvyšují hladinu zdravého s vysokou hustotou.

„Výsledky našich studií ale nelze v žádném případě vztáhnout obecně na čokoládu a jiné čokoládové cukrovinky a bílou čokoládu, týká se skutečně jen extra hořké s nejvyšším podílem kakaa s minimem cukru a dalších přídavků,“ varuje profesor Liu.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat