Prostreno.cz

Granátové jablko protáhne ucpané tepny

Z ucpaných tepen nekouká nic dobrého a mohou mít opravdu vážné následky. Chcete je udržet čisté a zdravé? Pak jim věnujte patřičnou pozornost a občas je „protáhněte“ česnekem, lososem a kurkumou!

Tepny hrají zásadní roli při cirkulace krve. V podstatě přenášejí potřebný kyslík do mozku, plic, srdce a dalších částí těla, tudíž je jasné, že na jejich „kondici“ hodně záleží. A teď ruku na srdce – sportujete pravidelně a dbáte na zdravý jídelníček? Pak se nemáte čeho obávat, protože takový životní styl jim prospívá. V opačném případě byste ale měli zbystřit. Tučná strava i absence pohybu nahrávají nesprávnému fungování tepen v důsledku akumulace cholesterolu a plaku podél stěn, čímž se zvyšuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Jak tepny pročistit, aby vás nic takového nepotkalo? Pár řešení by se našlo…

Česnek, přítel nad zlato

Aromatický poklad se již léta používá k léčbě vysokého tlaku. Kromě toho se česnek může pochlubit sloučeninami, jež zabraňují tvorbě plaku v tepnách nejpřirozenějším a nejbezpečnějším způsobem. Každodenní konzumace je skvělý způsob, jak zachovat krevní cévy průchodné, bez cholesterolových usazenin. Pokud ho syrový nepozřete, a neláká vás ani ve vařených pokrmech, vezměte na milost alespoň česnekové tablety. Dají se sehnat v každé lékárně a investice do nich vás rozhodně nezruinuje.

Losos, sázka na jistotu

Mořský velikán se sice řadí mezi ryby tučné, přesto jsou k němu lékaři i odborníci na výživu velmi vlídní. Jeho cenné složky podporují efektivní cirkulaci krve, takže si pár soust s chutí dopřejte. Vysoký podíl omega-3 mastných kyselin je přínosný pro zdraví srdce. Mastné kyseliny DHA a EPA zase úspěšně odstraňují nadměrnou koncentraci cholesterolu a protizánětlivý koktejl těchto látek snižuje pravděpodobnost vzniku krevních sraženin uvnitř arteriálních stěn. Jaké množství lososa jíst, aby to fungovalo? V ideálním případě tři porce týdně.

Granátové jablko, sladká tečka

Dobrá zpráva? I toto lahodné ovoce platí za účinnou „čističku“! Závěry nedávné americké studie prokázaly, že granátové jablko obsahuje antioxidanty urychlující tvorbu oxidu dusného – přírodní sloučeniny, která zvyšuje průtok krve a zachovává tepny čisté a „otevřené“. Až tedy půjdete do obchodu, víte, do jakého oddělení zamířit…

Kurkuma, indický šafrán v akci

Skryté bohatství asijského koření tkví v látce zvané kurkumin, která je pověstná svými neuvěřitelně silnými protizánětlivými vlastnostmi. Díky tomu dokáže zastavit zánětlivé procesy uvnitř těla, zabránit vzniku usazenin v tepnách a ještě podpoří vaše mozkové funkce. Kurkumu lze použít při přípravě jídel, ale kdybyste chtěli navýšit dávku, přidat se dá i do sklenice mléka. Takže na zdraví a do dna? Jak jinak!

Zdroj: www. eatthis.com, www.mayoclinic.org





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat