Prostreno.cz

Zdravotní přínosy čokolády

Měla by být čokoláda na lékařský předpis? Možná ano, tenhle sladký „medikament“ poskytuje ochranu před vysokým tlakem, cholesterolem a rakovinou, navodí duševní pohodu a ještě je zdrojem vlákniny! Máte ho po ruce?

Milujete hořkou a tmavou čokoládu ve všech jejích podobách, i když možná trochu útočí na vaše sexy křivky? Gratulujeme, děláte dobře! Plyne z ní totiž spousta zdravotních výhod, které byste pravděpodobně nečekali. Jaké benefity vás uvnitř šustivého obalu čekají? Můžeme vás ujistit, že jeden lepší než druhý!

Ochrana před vysokým cholesterolem

Že nadměrné množství škodlivého LDL cholesterolu škodí, to jistě víte. Usazuje se v tepnách, ucpává je a tím zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob i trombózy. Naštěstí se tomu dá snadno předejít. Účinná prevence se skrývá v čokoládě, zejména díky kakaovému máslu obsahujícímu kyselinu olejovou. Ta zvyšuje hladinu HDL neboli „hodného“ cholesterolu, čímž se pomáhá zbavit toho špatného.

Zásobárna antioxidantů, které tolik potřebujete

Antioxidanty chrání vaše buňky před útokem volných radikálů, což jsou nestabilní molekuly kyslíku zodpovědné za rychlejší stárnutí i různá onemocnění včetně rakoviny a Alzheimerovy choroby. Nic moc vyhlídka, viďte? Naštěstí kakao, ze kterého je čokoláda tvořená, obsahuje jednu z nejvyšších koncentrací antioxidantů ze všech potravin na světě.

Zdroj vlákniny, co nepřijde vniveč

100 gramů čokolády vyrobené převážně z kakaa může obsahovat až 11 gramů vlákniny. To znamená, že tahle dobrota je opravdu skvělá pro i zdraví vašich střev. Také vás zasytí, tudíž na chvíli máte od pocitu hladu pokoj.

Nižší tlak i riziko mrtvice. Jako vážně

Ke zvýšenému tlaku zpravidla dochází, když jsou krevní cévy a tepny ucpané, což zabraňuje správné cirkulaci krve. Vzhledem k tomu, že čokoláda zabraňuje tvorbě plaků uvnitř arteriálních stěn, snižuje i riziko vysokého krevního tlaku a cévní mozkové příhody. Podle britských vědců dokonce o 30 procent!

Pocit štěstí a pohody, který vás nemine

Psychický doping? I tak by se to dalo nazvat. Už po pár soustech se do mozku vyplavují endorfiny, tedy hormony štěstí. K úsměvu vám pomohou i obsažené mastné kyseliny, jmenovitě palmová a stearová, které stimulují nervovou aktivitu v oblastech mozku spojených s radostí a dobrou náladou. Takže ano, sice hřešíte a riskujete kilo navíc, ale zase budete mnohem šťastnější a spokojenější!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat