Prostreno.cz

Proč krátce meditovat ještě předtím, než odejdete do práce

Všichni se někdy cítíme takříkajíc pod psa, respektive duševně přemoženi. Jak se vypořádat s depresemi, úzkostlivými myšlenkami nebo stresem? K dnešní povinné výbavě patří krátká meditace. Bez ní zešílíte!

Po třech hodinách spánku a naprosto vyčerpávající noci, kdy dítě nemohlo spát, sousedi byli příliš hluční, honilo se vám hlavou tisíc myšlenek, vstáváte do práce. Naprosto bez energie, vyšťavení. Jako kdyby to bylo poprvé… Předevčírem vás zase zlobil zub, a báli jste se o svého nemocného psa.

Do zaměstnání přicházíte absolutně bez života a přemýšlíte, jestli svého šéfa neposlat k šípku. Už je zase s něčím nespokojený, ohání se termíny a chce po vás víc a víc… Napadá vás, že si skočíte pro antidepresiva, jako to dělá většina lidí? Ještě zadržte.

Co je pro vás výhodnější?

Ukázalo se, že praktická meditační chvilka pomáhá lidem zvládat stres lépe. Stačí sami sobě věnovat 15 minut, a to ještě doma, nebo u svého pracovního stolu – krátce před zahájením pracovní doby.

„Zachování určitých návyků, jako je fyzické cvičení a meditace, je velmi prospěšné. Tyto rituály snižují stres a úzkost a posilují pocit štěstí. Jsou proto klíčové,“ říká americká psychiatrička Gail Saltz, podle níž je důležité pravidelně se hýbat a co nejčastěji „pěstovat“ svůj vnitřní klid. Jak by tedy mohl vypadat váš ranní šálek meditační kávy?

Vizualizace, která vás nabije energií

Posaďte se a v klidu pročistěte mysl i srdce od myšlenek a přání. Zhluboka se nadechujte a vydechujte. Vnímejte, jak se tělo uvolňuje a je stále lehčí, stává se nehmotným. Vaše tělo je místem, v němž proudí vlny energie. Prožívejte lehkost svého těla a dynamickou energii, která jím protéká.

Až vstoupíte do stavu meditace, prociťujte životní sílu, která se kumuluje u kořene páteře. Po chvíli začne narůstat a pak postupovat nahoru do břicha, dál do srdce a odtud do čela.

Jakmile ucítíte, že se vám všechna životní síla nahromadila v čele, vyšlete ji z těla ven a představte si, jak se vaše tělo mění ve věcné tělo tvořené světlem a energií.

Toto světlo se posléze začne rozpínat a nakonec vás úplně pohltí. Stanete se světlem a láskou. Pár minut tento pocit prožívejte. A pak se vydejte do práce. Po ní se aspoň třikrát týdně věnujte nějaké pohybové aktivitě, která vás ideálně baví. Běh, procházky se psem, kolečkové brusle, tanec. Může to být cokoli. Zanedlouho pocítíte úlevu.

Pakliže na vás i tak bude všechno padat, navštivte terapeuta, který vám pomůže pochopit, co je příčinou vašich stavů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat