Prostreno.cz

Zdravé nízkokalorické potraviny pro vaše tělo

Všude slýcháme, že máme dbát na přísun vitaminů i minerálů, ovšem nalézt potravinové zdroje, ze kterých člověk nepřibere na váze, je už zcela jiná písnička. Jak to tedy vyřešit? Tak složité to není, vsaďte na cibuli, okurku a meloun!

Jak poskytnout svému tělu dostatek živin a zároveň se vyhnout nechtěným kaloriím? Pokud si myslíte, že na tuto otázku prostě neexistuje odpověď, hned vás vyvedeme z omylu. Získat cenné minerály, vitaminy a antioxidanty totiž lze i bez váhových následků! Jaké potraviny jsou opravdu „light“, ale prospěšných látek mají na rozdávání?

Cibule, královna kuchyně

Ochucovadlo se štiplavou chutí je v české gastronomii zkrátka nezastupitelné. Přidávejte si cibuli do salátů či polévek pravidelně, získáte vitaminy A, B1, C a E, draslík, fosfor, hořčík, mangan, vápník, zinek i železo. Dále pak ohromné množství flavonoidů, tedy rostlinných antioxidantů, kterých nikdy není dost! Stogramová porce cibule vám přihraje pouhých 40 kalorií, což spálíte dřív, než řeknete švec.

Okurka, parádní zvlhčovač organismu

Okurka je převážně tvořena z vody, proto se považuje za nejúčinnější přírodní diuretikum. Je také lékem proti otokům, srdečním a ledvinovým potížím i žlučovým kamenům. Čím vás obohatí? Bílkovinami, vlákninou, vitaminy B, C a K a celou řadou minerálních látek. Jmenovitě draslíkem, hořčíkem, fosforem, sírou, křemíkem a manganem. S kaloriemi si hlavu vážně dělat nemusíte, ve 200 gramech jich číhá přibližně 32.

Zelí, přítel všech dietářů

Mnohdy opomíjená zelenina má léčivé vlastnosti, jako málokterá rostlina. Vždyť na cysty, nemocné klouby a povrchové rány zelné listy předepisoval už sám slavný lékař Hippokrates! Zelí vám nabídne organické kyseliny, aminokyseliny, bílkoviny i betakaroten. Také všechny vitaminy a minerály, na které si jen vzpomenete. Ve 100 gramech zelí se vyskytuje kalorií zhruba 25, takže je ideální potravinou pro dietní režim.

Meloun, letní osvěžení

Šťavnaté melouny nejsou jen sladké, ale i nesmírně zdravé. Kromě toho, že urychlují metabolismus, platí za bohatou zásobárnu antioxidantů, kyseliny listové, vitaminů A, B, C, jódu, vápníku, železa a lykopenu, který předchází rakovině. To nejlepší na konec? Stogramová porce vám „daruje“ v průměru 30 kalorií, tudíž i meloun se dá mlsat naprosto s klidným svědomím!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat