Prostreno.cz

Konzumace jahod je cestou ke zdraví a kráse

Prostředek proti stárnutí, urychlovač hubnutí, ochránce srdce i posilovač paměti? Přesně tak! Tohle všechno má jahoda v popisu práce! Pádných důvodů, proč si jich pár koupit, je ale podstatně víc…

V dávné minulosti byly jahody považovány za královské ovoce a afrodiziakum, dnes symbolizují prestižní tenisovou soutěž Wimbledon a hlavně léto. Také je můžete jíst po kilech? No výborně, jdete naproti zdraví a kráse! O tom, co jahody umějí, se pro jeden zahraniční server rozpovídal přední londýnský výživový poradce Jo Travers. Proč je tento odborník vřele doporučuje?

Elixír mládí se sladkou chutí

Ano, čtete správně. Závěry mnoha studií potvrzují, že jahody působí proti stárnutí. Mohou se pochlubit vysokým podílem antioxidantů a především kyselinou ellagovou, která podporuje elastická vlákna v pokožce a předchází vráskám. To vůbec není špatná zpráva, nemyslíte?

Stimulant metabolismu ve tvaru srdce

Chcete nakopnout spalování tuků a trochu poladit křivky, než vyrazíte na dovolenou? Ještě není nic ztraceno. Snadno toho docílíte s pomocí jahod! Stimulují totiž metabolismus a můžete je jíst naprosto bez výčitek – mají jen 49 kalorií.

Prevence rakoviny a ochrana srdce

Rostlinný pigment dodávající jahodám typickou rudou barvu se nazývá anthocyanidin. Tato složka přímo praská ve švech antioxidanty (polyfenoly), jež brání vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a zánětů různých původů.

Léčba nachlazení, která přijde vhod

Když jste nemocní, pravděpodobně automaticky saháte po citronu, protože má vitamin C. Jenže pozor, pokud sníte pouhých osm jahod, získáte „céčka“ srovnatelné množství. Tenhle vitamin mimo jiné podporuje pojivové tkáně, tudíž prospívá kůži, kostem a krevním cévám.

Zázračný posilovač paměti, co nezklame

Američtí vědci jsou si na základě vlastní studie jistí, že přes jahody vede cesta ke zvýšení krátkodobé paměti. Pravidelná konzumace po dobu alespoň osmi týdnů ji podle tamních lékařů „vylepší“ o 100 procent!

Zdroj zdraví a přítel trávení. V rytmu zrníček

„Jahody mají spoustu vlákniny. Ta je nezbytná pro zdraví střev, ale pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu. Antioxidanty a kyselina listová zase eliminují volné radikály, které poškozují DNA. Obsažený draslík reguluje krevní tlak. Přínosů jahod je tedy spousta,“ říká výživový specialista Jo Trevers. No vidíte, i malé ovoce může mít velké výhody!

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat