Prostreno.cz

Příbuzná teta květáku skrývá mocná zdravotní pozitiva

Ano, zelenina by ve vašem jídelníčku měla mít své čestné místo. A brokolice zvlášť! Ochrání vás totiž před rakovinou, poskytne mnoho vitaminů i minerálních látek, dohlédne na trávení a ještě sníží hladinu cholesterolu!

Brokolice je nejen chutná a nízkokalorická, ale i nesmírně zdravá. Jíte ji často, nebo by se v tomhle směru dalo ještě hodně co zlepšovat? Podle odborníků je vhodné tuto křupavou zeleninu konzumovat minimálně třikrát týdně. A důvodů je hned několik! Víte, co všechno vám příbuzná květáku nabízí? Využijte toho…

Extra porce výživných látek

Brokolice je bohatá na vitaminy E, B1, B2, B3 a B6, C a K. Dlužno dodat, že takového „céčka“ obsahuje dokonce doporučenou denní dávku. Dále z ní plnými doušky načerpáte vlákninu, kyselinu listovou, betakaroten, draslík, vápník, fosfor a síru. Znáte snad lepší multivitamin?

Ochranný štít před rakovinou

Závěry četných vědeckých studií prokázaly, že pravidelná konzumace brokolice dokáže chránit organismus před volnými radikály a toxickými látkami. Američtí lékaři z Georgetownské univerzity jsou toho názoru, že přítomné chemické látky dokážou „opravit“ DNA v zasažených buňkách a zabránit tak rakovinovému bujení.

Fungující trávení, co šlape jako po drátkách

Jelikož v sobě lahodný „zelenáč“ ukrývá více než přes 20 procent vlákniny, zlepšuje zdraví střev a dohlíží na zažívání. Rovněž přidá ruku k dílu při neutralizaci nadměrného počtu bakterií v žaludku, což rozhodně není na škodu, spíš naopak!

Ničitel škodlivého cholesterolu

Ano, je to tak. Pokud máte potíže s vysokým cholesterolem, je pro vás brokolice naprosto ideální. Významně totiž hladiny tohoto novodobého nepřítele snižuje! Tím nepochybně prospívá srdci a předchází kardiovaskulárním onemocněním.

Zrak jako ostříž

Že jen mrkev je dobrá pro oči? Ale kdepak. Brokolice ji vlastně v tomhle ohledu s klidem strčí do kapsy. Zejména díky přítomnosti luteinu a zeaxantinu, což jsou výživné látky užitečné při prevenci makulární degenerace a oslabování očí v důsledku stárnutí. Takže, co bude dnes k večeři? Brokolicová polévka, smažená brokolice, zapečená brokolice se sýrem a bramborami, brokolice s těstovinami, nebo snad brokolicový salát?

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.myplate.gov






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat