Prostreno.cz

Cuketa je multifunkční zásobárnou všeho zdravého

Pokud máte zahrádku, jistě se už těšíte z letošní úrody cuket. Pokud ne, nemusíte zoufat, v obchodech je jich plno a teď v sezoně i za pár kaček. Cuketa je nejen zdravá, ale dají se z ní vykouzlit báječná jídla, polévky, přílohy, hlavní chody, a dokonce i dezerty!

Cuketa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, detoxikuje organismus, napomáhá odvodňování, zlepšuje peristaltiku střev, má antibakteriální účinky, zvyšuje imunitu, působí proti stresu a hlavně je přínosná pro nás ženy, pomáhá udržovat štíhlou linii.

Plná vitaminů

Zelená cuketa obsahuje spoustu důležitých vitaminů a minerálů. Je bohatá na provitamin A, který proniká až do jádra buněk, čímž příznivě ovlivňuje naše zdraví a vitalitu. Dále obsahuje vitamin B a C, z minerálů je zastoupen hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor. Velkým plusem cuket je také obsah vlákniny a v poslední řadě musíme připomenout, že cuketa je přibližně z 91 % tvořena vodou. Tím dostává od dietářů jedničku s hvězdičkou.

Důležitá je úprava

Jak bylo zmíněno v úvodu, z cukety lze opravdu vykouzlit jakékoli jídlo, je snadno ochutitelná, a proto může být součástí slaných i sladkých pokrmů. Pokud dbáte hlavně na dietní stravu, tak jako nejlepší přípravu doporučujeme krátké podušení v nepřilnavé pánvi, přípravu na grilu nebo ji můžete syrovou zakomponovat do svých zeleninových salátů. Velmi málo kalorií může mít i polévka, záleží jen na přípravě.

Jak vybírat při nákupu

O cuketách toho koluje spousta. Zatímco zahrádkáři často nechávají cukety dorůstat přímo do obřích rozměrů, zákazníci v obchodech dávají přednost malým, měkkým cuketám. Tak co je lepší? Rozhodnutí necháme na vás, jen z velkých cuket musíte vydlabat již tvrdší semínka, zatímco z mladých, slabých cuket vás žádné semínka trápit nebudou. Navíc slupka zůstává měkká, takže ji nemusíte nijak okrajovat. Odborníci dávají přednost těmto mladým cuketám, právě proto, že se spoustu cenných živin se ukrývá právě pod slupkou.

Dietní cuketové mini pizzy

Co budete potřebovat: 1 střední cuketu, olivový olej, rajčatové pesto nebo drcená rajčata, sůl, pepř a oregano, 1 light mozzarellu.

Cuketu rozkrájejte na přibližně půlcentimetrové plátky. Plátky cukety lehce potřete z obou stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Plátky opékejte na rozpálené nepřilnavé pánvi (bez oleje) z každé strany přibližně 2 minuty. Poté jednotlivé plátky potřete rajčatovým pestem či drcenými rajčaty, posypte oreganem a nastrouhanou mozzarellou. Ještě minutku pečte tak, aby se sýr rozpustil. Tyto zdravé mini pizzy si rychle oblíbí celá rodina.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat