Prostreno.cz

Sladké brambory mají hodně co nabídnout

Antidepresivum, zdroj karotenu, více vitaminů, méně kalorií. Sladké brambory vy vám neměly uniknout! Zkuste změnu a zařaďte je po bok těch našich, českých!

Původně pocházejí z Ameriky, z oblasti mexického poloostrova Yucatán a ústí Orinoka ve Venezuele. Stále více Čechů jim přichází na chuť, nicméně i tak jsou někteří vůči nim skeptičtí. Bez důvodu. Možná za to může neinformovanost. Takže, co všechno batáty mohou nabídnout?

Vysoký obsah vitaminu B6

Vitamin B6 pomáhá redukovat aminokyseliny homocysteiny v našem těle. Homocystein je spojen s degenerativními chorobami, včetně srdečních záchvatů. Vivat, batáty!

Dobrý zdroj vitaminu C

Zatímco většina lidí ví, že vitamin C je důležitý, aby pomohl bojovat s viry chřipky, málo lidí si uvědomuje, že tento klíčový vitamin hraje důležitou roli při tvorbě kostí a zubů, správném trávení a tvorbě krevních buněk. Také pomáhá urychlit hojení ran a produkuje kolagen, který pomáhá udržovat mladistvou elasticitu pokožky, zároveň je nezbytný při zvládání stresu. Dokonce se zdá, že pomáhá chránit tělo před toxiny, které mohou být spojeny s rakovinou.

Přísun vitaminu D

Vitamin D je pro imunitní systém a celkové zdraví velmi důležitý. V těle se vytváří především pomocí sluníčka, ale tomuto procesu je na podzim konec. Dejte si batáty. Budete mít lepší náladu, zdravější kosti, srdce, kůži i zuby. A taky funkční štítnou žlázu a nervový systém.

Víc než malé množství železa

Většina lidí si je vědoma, že potřebujeme minerální železo k tomu, abychom měli dostatečnou energii, ale železo hraje další důležité role v našem těle, včetně produkce červených a bílých krvinek, odolnost vůči stresu, optimální imunitní funkce a metabolismus bílkovin. Už víte, co si z batátů připravíte?

Sladké brambory jsou dobrým zdrojem hořčíku a draslíku

Relaxační a protistresový minerál. To je hořčík – nezbytnost pro zdravé tepny, krev, kosti, svalstvo, nervovou funkci. Sladké brambory se mohou pyšnit jejich obsahem, najdete v nich však i draslík. Stejně jako ostatní elektrolyty má draslík řadu základních funkcí, z nichž některé zahrnují uvolnění svalových kontrakcí, snížení otoku, ochranu a kontrolu činnosti ledvin.

Sladké brambory nezpůsobují tloustnutí

Sladké brambory mají přirozenou sladkou chuť, ale jejich přírodní cukry se pomalu uvolňují do krevního oběhu, což pomáhá zajistit vyvážený a pravidelný zdroj energie, aniž by došlo ke zvýšení krevního cukru spojeného s únavou a přírůstkem hmotnosti.

Sladké brambory pomáhají chránit před účinky stárnutí

Jejich bohatá oranžová barva ukazuje, že mají vysoký obsah karotenoidů, jako je beta-karoten a další karotenoidy, což je předchůdce vitaminu A. Karotenoidy napomáhají posílení našeho zraku a posilují imunitu vůči chorobám. Jsou to silné antioxidanty, které pomáhají odvrátit rakovinu a chránit před účinky stárnutí.

Jsou všestranné

Když už tedy víte, jak zdravé batáty jsou, zbývá se zmínit, co s nimi? Zkuste je pečené, opečené, vařené nebo grilované. Můžete je přidat do polévek, nebo jimi vylepšit zeleninový salát. To je jen zlomek toho, jak je můžete využít!

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat