Prostreno.cz

Mrkvová šťáva pro posílení zdraví

Mrkev je jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny na světě! Ať je konzumovaná syrová, vařená nebo dušená, organismu dělá nesmírně dobře. Co všechno vám může nabídnout obyčejná mrkvová šťáva? Setkání generací!

Zatímco mrkev je notoricky známá díky své oranžové barvě, na amerických tržištích ji lze nakoupit i v odstínech fialové, žluté, bílé či červené. V podstatě ale na barvě nezáleží.

Mrkev získává svou barvu z antioxidantů nazývaných karotenoidy. Jedním z těchto karotenoidů je betakaroten, předchůdce aktivního vitaminu A, který je zodpovědný za mnohé výhody mrkve a mrkvové šťávy.

Mnoho studií ukázalo, že betakaroten je zásadní pro zlepšení imunitního systému, ochranu kůže a likvidaci volných radikálů, které mohou způsobit různé formy chronických onemocnění, jako je třeba rakovina. Co se stane, když si připravíte čerstvý mrkvový džus? Tohle je top pět prokázaných výhod!

Ochráníte své oči

Tři zásadní živiny – betakaroten, lutein a zeaxanthin výrazně posílí zdraví očí. Například bez beta-karotenu se mohou objevit různé formy očních onemocnění – včetně makulární degenerace, a dokonce i slepoty. Lutein a zeaxantin mezitím pracují na snížení rizika ztráty zraku souvisejícího s věkem. Pravidelný přísun mrkvové šťávy vám pomůže udržet zdravé oči po celý život.

Nedáte šanci chronickým onemocněním

Karotenoidy jsou silné antioxidanty, které mohou snížit riziko různých druhů dočasných onemocnění a závažných chronických onemocnění. Mrkve a mrkvová šťáva prospívají imunitnímu systému tím, že pomáhají bránit tělo před poškozením volnými radikály, škodlivými bakteriemi, viry a záněty.

Snížíte riziko onemocnění srdce

Mrkev snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, zejména u dospělých žen. Bez ohledu na jiná kardiovaskulární rizika současné výzkumy ukazují, že pití mrkvové šťávy snižuje oxidační stres, zlepšuje obranyschopnost těla a bojuje proti různým formám kardiovaskulárních onemocnění. Tento účinek je pravděpodobně kvůli vysokému obsahu antioxidantů. Mrkev však také snižuje cholesterol.

Ochráníte se před rakovinou

Důkazy naznačují, že konzumace vysokých hladin karotenoidů z ovoce a zeleniny může působit jako ochrana ve vztahu k recidivě rakoviny. Studie ukazují, že antioxidanty v mrkvi mohou být schopny bojovat s leukemickými buňkami a hrají roli při snižování rizika některých nejrozšířenějších druhů rakoviny, včetně rakoviny vaječníků a prsu.

Urychlíte hojení ran

Pokud máte jakýkoli druh infekce kůže, zjistíte, že mrkev a mrkvová šťáva zvyšují schopnost rychleji se léčit. Tak na zdraví!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat