Prostreno.cz

Pokojové rostliny podporující kvalitní spánek

Včera jste zase nemohli zabrat, od čehož se odvíjí i nedostatek energie po celý den? Své kroky směřujte do nejbližšího zahradnictví a máte po starostech. S levandulí, aloí vera i kozlíkem se vyspíte do růžova!

Čím dál více lidí má dnes potíže se spánkem. Možná je na vině všudypřítomný stres, vysoké požadavky společnosti, špatné stravovací návyky či životní styl. Těžko říct, kde je v tomto rozrůstajícím globálním problému zakopaný pes. Každopádně jedno je jisté – není třeba hned sahat po lécích, vždyť jejich „ukolébací“ funkci pohodlně zastanou jisté rostliny. Kterou preferujete vy?

Aloe vera, zelená pro sladké sny

Jednou z velkých výhod této sukulentní rostliny je nenáročná údržba, takže „přežije“ i u těch, kteří nemají s pěstováním okrasných doplňků domácnosti kdovíjaké zkušenosti. Pokud ji umístíte do ložnice, definitivně vyřešíte své spánkové trable. Aloe produkuje kyslík, tudíž platí za přírodní čističku vzduchu, což zajistí pohodlnější snění.

Kozlík lékařský, náhrada ukolébavky

Téměř hypnotické účinky kozlíku lékaři na základě studií prokázaly již nesčetněkrát. Zřejmě právě proto má bylinka své čestné místo na seznamu nejlepších rostlinných uspávačů. Vdechování příjemné vůně už po pár okamžicích dokonale uvolní tělo a připraví ho na výlet do říše snů. Zároveň blahodárně působí při nervovém vypětí i úzkosti.

Tchynin jazyk, dekorace s funkcí

Americká vládní agentura NASA řadí tuto květinu s nepříliš lichotivým názvem mezi desítku nejlepších přírodních čističek vzduchu. A to už něco znamená! Bod navíc je to, že její žlutozelené listy lze sladit s jakoukoli výzdobou interiéru, takže nijak nenaruší celkový vizuální dojem. Tchynin jazyk vám přefiltruje vzduch v celé domácnosti a vy se tak lépe vyspíte – bez ohledu na název květiny.

Levandule, fialové uklidnění

Levandule má silné relaxační vlastnosti, které snižují úzkost a stres, zpomalují srdeční frekvenci a vytvářejí dokonale klidnou atmosféru pro spaní. Mohlo by vás zajímat i to, že příjemně vonící kráska dokáže uklidnit podrážděné ratolesti a omezit jejich pláč. Takže si pořiďte jednu navíc i do dětského pokoje, ono to vůbec není na škodu!

Anglický břečťan, ničitel bakterií

Že to není květina do bytu? Ale kdepak, zkrátka ho umístěte na skříň a nechte volně růst směrem dolů. Díky svým unikátním vlastnostem je břečťan vhodný pro alergiky, jelikož za pouhých 12 hodin dokáže zlikvidovat až 95 procent plísní poletujících ve vzduchu. Pokud máte dýchací potíže nebo astma, je pro vás vhodnou alternativou – a to nejen do ložnice.

Zdroj: www.sleepfoundation.com, www.firstaid.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat