Prostreno.cz

Kvercetin je silný antioxidant pro vaše zdraví. Najdete ho třeba v borůvkách

Kvercetin je silný flavonoid se širokou škálou významů pro zdraví, pomáhá snížit zánět, eliminuje bolest, chrání před kardiovaskulárními chorobami, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém a zvládne i mnohem víc. Víte, ale kde tento cenný flavonoid hledat?

Jak již bylo řečeno, patří do skupiny flavonoidů, což znamená, že jde o rostlinný pigment, který je podobný molekulární struktuře jako flavon. Navíc je také považován za velmi silný antioxidant a je typickou hlavní složkou v červené a oranžové pigmentaci v různých druzích ovoce a zeleniny. Dokonce ho můžete najít i jako barvivo například ve víně či v různých čajích.

Kvercetin se nachází v mnoha různých potravinách například ve švestkách, brusinkách, borůvkách, sladkých bramborách, a dokonce i v brokolici a cibuli. Vzhledem k tomu, že molekulární výzkum organických složek potravin je poměrně nový, výzkum stále pokračuje a přináší velmi slibné výsledky. Již několik vědeckých studií potvrzuje, že kvercetin je velmi důležitý pro naše zdraví. Objevte všechny jeho účinky!

Protizánětlivé vlastnosti

Kvercetin vykazuje řadu protizánětlivých vlastností, podobně jako aspirin pomáhá snižovat zánět a tlumit bolest. Zabraňuje určitým chemickým procesů, které předcházejí vzniku zánětu. Tento účinný flavonoid je schopen snížit bolest artritidy, dny, revmatismu a obecné záněty spojené s nachlazením, horečkou či bolestmi svalů.

Pro zdravé srdce

Řada studií ukázala, že kvercetin je spojen s nižší úmrtností, výskytem srdečních záchvatů a mrtvic. Většina těchto ochranných vlastností je spojena se schopností snižovat hladiny špatného LDL cholesterolu a zlepšení průchodnosti cév. Studie potvrdila zlepšen ateroskleróz, srdečních záchvatů a mrtvic.

Napomáhá při léčbě astmatu

Kvercetin snižuje množství zánětlivých a alergických reakčních látek v těle. Proto může kvercetin snižovat závažnost astmatických záchvatů a rovněž snížit různé formy přetížení, které nesouvisejí s astmatem.

Prevence rakoviny

Snad nejdůležitějším aspektem kvercetinu je jeho velká antioxidační aktivita. Kvercetin, stejně jako jiné flavonoidy, vyhledává volné radikály v těle a neutralizuje je předtím, než mohou poškodit tělesný systém. Kvercetin byl spojen se snížením rakoviny slinivky, prostaty, kolorektálního karcinomu a kůže. Vědecké studie nadále probíhají, ale kvercetin vypadá jako jeden z nejdůležitějších přírodních bojovníků proti rakovině, kteří se nacházejí v běžných potravinách.

Snižuje krevní tlak

Hypertenze neboli vysoký tlak každoročně postihuje miliony lidí po celém světě a kvercetin vykazuje schopnost snižovat krevní tlak a eliminovat komplikace, které jsou tak často spojené s touto chorobou. Jako vasodilatační, protizánětlivá a antioxidační látka podporuje kvercetin vaše zdraví hned z několika aspektů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat