Prostreno.cz

Nákupní taška plná prevence srdečních onemocnění

Jíte pravidelně ovoce, zeleninu, vlašské ořechy, lněná semínka a mořské plody? Jestli ne, tak byste měli. Podle odborníků je to totiž ta nejlepší prevence před srdečními chorobami! Dáte si říct?

Zdá se vám, že srdeční onemocnění je něco, co vás prostě nemůže potkat? Nechceme vás nijak strašit, ale ze statistik jednoznačně vyplývá, že téměř polovina úmrtí je způsobena infarkty a srdečně cévními chorobami. Ať už jste tedy v tomhle ohledu jakkoli optimističtí, nějaká prevence se hodí vždycky – čistě pro jistotu! Jenže co opravdu funguje? Výzkum publikovaný v časopise Journal of the American Medical Association vypátral potraviny, které předcházejí nejhoršímu. Co si tedy napsat na nákupní seznam?

Ovoce, toho není nikdy dost

Že bychom v zájmu zdraví měli ovocné plody konzumovat po kilech, to slýcháváme od dětství. A pozor, není to jen dobře mířená rodičovská rada, ale i způsob, jak se dožít delšího věku. Zejména citrusy, jakožto bohaté zdroje vitaminu C, je třeba zahrnout do jídelníčku v pořádném množství. „Céčko“ totiž lékaři dávají do souvislosti s menší pravděpodobností vývoje srdečních chorob. Pozadu nezůstávají ani grapefruity a pomeranče, jejichž antioxidanty zvané flavonoidy zase snižují riziko ischemické mrtvice – o celých 20 procent!

Zelenina, opomíjený zázrak

Pouze dva šálky vařené či čtyři šálky syrové zeleniny denně vám mohou pomoct vyhnout se kardiovaskulární katastrofě. Vyplatí se vsadit zejména na brokolici, květák, zelí, špenát, čekanku, papriku, mrkev a zelené fazolky. Všechny tyto dostupné dobroty obsahují mnoho vlákniny, vitaminů, minerálních látek a karotenoidů, které tělu poskytují ochranný štít před útokem volných radikálů.

Ořechy a semínka, prospěšná chuťovka

Podle názoru odborníků dokáže jejich konzumace pětkrát týdně snížit riziko předčasného úmrtí. V četných výzkumech a studiích se díky přítomnosti omega3-mastných kyselin nejvíce osvědčily mandle, pistácie a vlašské ořechy. Skvělými výsledky se ale chlubí i lněná semínka, která se kromě jiného chlubí také velkým množstvím vlákniny. Tohle je ta správná prevence!

Mořské plody, záruka zdraví

Jak jste na tom se spotřebou ryb? Takové sardinky s lososem mají tu nejlepší pověst ohledně výrazně nižšího rizika vývoje arytmie a aterosklerózy. Ovšem to není jediný důvod, proč je výživoví poradci doporučují. Konzumace mořských plodů reguluje hladinu triglyceridů, což jsou tuky nacházející se v obíhající krvi. Jejich nadbytek zpomaluje proudění krve a zvyšuje její srážlivost – a to samozřejmě srdci nijak nesvědčí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat