Výstražná znamení, že je vaše tělo v hormonální nerovnováze

Zase jste se uprostřed noci probudila s propoceným pyžamem, které se vám přilepilo na kůži? Jste nějak podezřele unavená, nabíráte na váze a chutě k jídlu se mění podle počasí? Hladina vašich hormonů možná není tak docela v pořádku…

Spousta různých žláz a orgánů produkuje hormony, včetně vašeho mozku, štítné žlázy, vaječníků, nadledvin i slinivky břišní. Vzájemně na sebe působí, a celý systém je vlastně tak složitý, že mu málokdo rozumí – možná proto nebývá jednoduché odhalit, že je v tomto směru něco špatně. Co když i vy máte na krku hormonální disbalanci? Tyto signály se nemýlí!

Není vyčerpanost jako vyčerpanost

Máte nedostatek energie a situace už je natolik vážná, že vás to omezuje ve vykonávání běžných činností? Třeba je to jen následek předešlých dnů. Nebo taky ne.

„Pokud jste po týdnu závěrečných zkoušek nebo pozdních příchodů z práce unavení, pak jste pravděpodobně v pořádku. Ovšem jestli se cítíte opotřebovaní už delší dobu, registrujete zvýšení tělesné hmotnosti, kolísání chuti k jídlu a změnu v pohybech střev, může to být vizitka nedostatečné aktivity štítné žlázy,“ vysvětluje americká lékařka Alyssa Dweck, která působí na newyorské klinice Mount Kisco Medical. Odbornice tak apeluje na to, že únava může potkat každého, ale pokud má nelogickou příčinu, návštěva odborníka je zcela oprávněná.

Kožní nedokonalosti. Proč i tady zbystřit?

Pupínky na obličeji, místy vyrážka a celkově unavená pokožka. Dáváte to za vinu nedostatečnému odličování a berete to jako trest za vaši lenost? Co když se pletete na celé čáře?

„Akné v dospělosti, nebo jeho horší forma zvaná cystické akné, kolem dolní poloviny tváře, signalizuje vysokou hladinu testosteronu. Ačkoli to není život ohrožující problém, negativně to ovlivňuje vaši psychiku,“ říká výše zmíněná lékařka s tím, že v tomto případě obrat k lepšímu zajistí léky na stabilizaci hormonálních hladin.

Nechtěné chloupky. Kdy už je to na hraně?

Teď není řeč o porostu na vašich nohou či v podpaží, kterého se zbavujete žiletkou v pravidelných intervalech. I ženám totiž mohou vyrašit chlupy na místech, kde podle zákonů přírody nemají co dělat! A předpovídá to jediné – pořádný problém.

„Jestliže si v průběhu měsíce všimnete vousů, nebo hrubých a tmavých chloupků objevujících se na hrudi, zádech či pažích, co nejdříve navštivte svého gynekologa a požádejte o analýzu testosteronu. Asi ho máte více, než byste chtěla,“ varuje Alyssa Dweck.

Noční pocení. Týká se i vás?

I když nemáte v ložnici kdovíjaké vedro, i tak se budíte uprostřed noci s propoceným pyžamem? Ani tento stav nelze nechat bez povšimnutí, protože může být důsledkem nízké hladiny estrogenů a nepravidelné ovulace, takzvané perimenopauzy. Ta se objevuje zhruba deset let před samotnou menopauzou a jde ruku v ruce s menstruačními problémy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat