Prostreno.cz

Duševní pohoda připlave v rybách nebo se snese z vajec

Úzkost, plačtivost, deprese, neustále špatná nálada. Pokud vás něco z toho trápí, pravděpodobně trpíte nedostatkem jednoho důležitého vitamínu. Kterého?

Většina z nás ignoruje vitamíny a jejich vliv na zdraví. To se ale není čemu divit. S tolika vitaminy je opravdu těžké sledovat, jestli ten či onen organismu chybí. Každý vitamin je důležitý, nicméně jeden z nich, takový, který se stará o duševní stabilitu, je možná jedním z klíčových. Co se stane, když člověk trpí nedostatkem vitaminu B12?

Stihomamy i plačtivost

Do ordinace lékaře přišel 62letý muž. Stěžoval si, že jej brní ruce. A k výčtu svých problémů přidal potíže s chůzí a dušnost. Lékař pacienta vyšetřil a sdělil mu, že již zhruba dva měsíce trpí vážným nedostatkem vitaminu B12. Starší muž pokrčil rameny a zeptal se, co to jako znamená.

„Pokud byste ještě několik měsíců ignoroval přísun tohoto vitaminu, pravděpodobně byste začal trpět ztrátou paměti, těžkou depresí, paranoiou, taky ztrátou smyslů, včetně chuti a zápachu, úzkostí, plačtivostí, a možná dokonce i sebevražednými sklony,“ odpověděl lékař. No, jedno lepší než druhé.

Jak zvládat porady a denní úkoly?

Ať se to totiž vezme z jakékoli strany, existuje skutečně silný vztah mezi B12 a duševními problémy. Tento vitamin, stejně jako další vitaminy v této skupině, je nezbytný při výrobě chemických látek v mozku, které ovlivňují jeho funkce, včetně naší nálady. Nízké hladiny B12 spolu s folátem (kyselinou listovou) a vitaminem B6 (pyridoxinem) mohou vést k depresi. Proto se k béčkům netočte zády.

Vitamin B12 je většinou znám svou rolí ve výrobě krevních buněk. Je však také užitečný jako prevence psychiatrických příznaků. Zvláště vitamin B, B12 podporuje myelin, mastnou látku důležitou pro funkci nervového systému. Nedostatek je spojen nejen s depresí, ale vede i k demenci, poruchám chůze a roztroušené skleróze. Z toho vyplývá, že pravidelný přísun je nezbytný pro běžné denní fungování. Takže, z čeho lze B12 získat?

Nevýhoda rostlinné stravy

Na seznam oblíbených potravin si zařaďte ryby, drůbež, vejce, libové maso, mléko a snídaňové obiloviny. Co se týče rostlinné stravy, tak bohužel, u ní B12 nenajdete. A to je důvod, proč přísní vegetariáni a vegani jsou ohroženi rozvojem nedostatku.

Některé osoby, přestože konzumují živočišné produkty, však taky mohou trpět úbytkem béčka, a to kvůli nesprávnému trávení a absorpci vitaminu. Tento problém podporuje lokální zánět. Ti s perniciózní anémií, stejně jako pacienti s celiakií a Crohnovou chorobou často nejsou schopni B12 správně absorbovat.

Obecně však naštěstí existují doplňky stravy, které úbytek eliminují. Ještě důležitější však je, aby byla vyšetřena příčina nedostatku. Jedině tak se mohou podniknout nezbytné kroky ke zlepšení úrovně vitaminu B12.

Zdroj: www.webmd.com/diet/health-benefits-vitamin-b12#1, www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b12/art-20363663





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat