Prostreno.cz

V boji s úzkostí umí nahradit léky levandule

Splíny vás navštěvují se železnou pravidelností a situace je natolik nesnesitelná, že zvažujete návštěvu lékaře? Zkuste nad nimi nejprve vyzrát pomocí levandulového čaje nebo koupele. Vždyť tahle bylina platí za nejlepšího přírodního „uklidňovače“!

Jednou z nechvalně proslulých vizitek dnešní doby je to, že stres číhá za každým rohem. Protože je stále těžší se s ním vyrovnat, na mnohých se podepisuje ve formě úzkosti, únavy, bolestí hlavy, žaludečních potíží, nespavosti, nadměrného pocení i poruchách soustředění. Je to přesně váš případ?

Pak možná máte nutkání zvednout telefon a objednat se k nějakému odborníkovi, aby vám poskytl dobrou radu a třeba i recept na prášky „na nervy“. Jenže je to vážně to nejvhodnější řešení?

Medikamenty s otazníkem

Co se týká běžně předepisovaných chemických tabletek, jejich schopnosti nemusejí být zrovna takové, jaké očekáváte. Tak samozřejmě, generalizovaných úzkostí a záchvatů paniky vás opravdu mohou zbavit, jenže brát v potaz byste měli i vedlejší účinky, kterých rozhodně není málo.

Ostatně, stačí nahlédnout do příbalového letáku, kde na vás útočí pojmy jako ospalost, závratě, zácpa, snížení či zvýšení tělesné hmotnosti, sucho v ústech, bolesti hlavy, kožní alergie… To asi není žádoucí výsledek léčby, co vy na to? Naštěstí je v boji s psychickými potížemi úspěšná i přírodní medicína, která obzvlášť doporučuje zejména levanduli.

Úleva bez rizika

Že má aromatická bylina jisté zklidňující vlastnosti, to se ví už dlouho. Jenže v poslední době se ukázalo, že v tomhle směru strčí do kapsy i předepisované prášky na úzkost! Levandule má totiž podobné účinky, jen s tím rozdílem, že z ní nehrozí následky ani závislost. Spolehlivě si poradí s depresí, nespavostí i chmury, a dokonce je vhodná i při zánětech a bolestech svalů – to jen pro kompletní výčet pozitiv. Jste pro, zkusit to na vlastní nervy? Máte hned dvě levandulové možnosti.

Čaj a koupel jako voňavá záchrana

Připravte si nápoj, který vás zahřeje, a ještě hodí do pohody! Použijte 1–2 polévkové lžíce bylinky, zalijte ji vroucí vodou a po deseti minutách louhování sceďte. Už po pár doušcích se budete cítit mnohem lépe. Další alternativou je přidání ½ šálku sušené levandule do vodní lázně a pobýt v ní alespoň 20 minut. I tohle s vaší psychikou svede divy! Nutno dodat, že pokud zrovna nemáte bylinku po ruce, kápněte si do vany alespoň šest kapek levandulového esenciálního oleje, i to se totiž počítá…

Zdroj: healthline.com, verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat