Prostreno.cz

Základní pravidla při nekončícím průjmu

Je jedno, jestli jste ještě v zahraničí, kde si s hygienou nelámou hlavu, nebo doma. Průjem vás může postihnout kdekoli a kdykoli. Znáte rady, jak se ho co možná nejrychleji zbavit?

Jako průjem označujeme příliš časté vyprazdňování nezvykle řídké stolice. Patří k nejčastějším onemocněním dětí a často se vyskytuje i u dospělých. Však zkušenost s ním má téměř každý člověk, a to buď kvůli infekci, nebo otravě z jídla.

Znáte to sami, nepříjemná bolest v podbřišku, křeče, nikdy nevíte, kde vás to chytne. Takové i jiné nepříjemnosti můžete zažít, když vás přepadne tolik nepříjemný průjem. Pokud je vaše tělo jinak v pohodě, postačí vám dodržovat, a to alespoň po dobu obtíží, zdravý životní styl nebo dietní jídelníček. Když to nezafunguje, zkuste další rady.

Nedržte půst!

První pravidlo je, že nesmíte držet půst nebo detox. Jídlo je stejně jako pití v takovém případě jednou z nejdůležitějších věcí, které do sebe musíte dostat!

Pitný režim

Dostatek tekutin je základ. Ideální je čistá pramenitá voda. Dodržte režim minimálně 2 a půl litru tekutin denně. Vhodný je také neslazený čaj, minerálky, iontové nápoje. Tekutinu do těla můžete dostat i jako polévku. Někteří odborníci doporučují speciální nápoj smíchaný ze 40 g cukru, lžičky soli, 200 ml pomerančové šťávy, 1 litr převařené vody. Dospělí si mohou dát až půl litru tohoto nápoje denně. Děti až dvě a půl dcl každé dvě hodiny.

Odlehčená strava

Vyhněte se mastným pokrmům, což pravděpodobně děláte i v rámci dietního režimu. Při průjmu je to ale víc než důležité dodržet striktně. Stejně tak platí embargo na tučné a sladké. Nedoporučuje se exotické a dráždivé ovoce, syrová zelenina a luštěniny.

Určitě se vyhněte všemu, co vás i za normálních okolností dráždí. To platí i pro potraviny, na které býváte alergičtí. Vhodné jsou například: rýže, dušená mrkev, výjimečně i bílé pečivo, dobré jsou vařené brambory. Z ovoce se doporučují třeba banány nebo jablka. Pokud máte chuť na maso, volte rozhodně bílé druhy masa. V každém případě platí, že pokud průjem neustává, určitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: www.firstaid.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat