Prostreno.cz

Přehlížené ostružiny mohou zpomalit růst rakoviny

Období od srpna až do září se nese v duchu sklizně ostružin. Taky je tak milujete? To je dobře! Prospějí nejen vaší kráse, ale i zdraví! Využijete je třeba ke zkrocení premenstruačního syndromu?

Šťáva, koláče či marmelády. Ostružina je chutná kdykoli a kdekoli. Co pro vás může udělat? Těchto šest benefitů vás nadchne!

Může zabránit a zpomalit růst rakoviny

Jedním z nejvíce prozkoumaných zdravotních přínosů ostružin je jejich schopnost pracovat proti rakovině. Důvodem je pravděpodobně obsah antioxidantů a polyfenoly. Konkrétně se v tomto ovoci vyskytuje anthocyanin (zvláštní polyfenol), a to ve vysokých koncentracích.

Obecně je známo, že ostružiny pomáhají zabránit tomu, aby některé z buněčných mutací vedly k rakovině. Zatímco příčina rakoviny je složitá, zdá se, že mutace DNA a zdravých buněk vede k růstu této nemoci, takže konzumace potravin bohatých na antioxidanty, jako jsou ostružiny, pomáhá tuto mutaci potlačit.

Přítomný vitamin K může být také faktorem protirakovinných vlastností ostružin. Jedna porce ostružin má více než třetinu denní doporučené hodnoty tohoto vitamínu, který hraje roli při prevenci a boji proti rakovině prostaty, děložního čípku, žaludku, nosu, ústní dutiny a jater.

Zlepšuje a udržuje funkce mozku

Předběžné studie zaměřené na motorické dovednosti a krátkodobé uchování paměti zjistily, že ostružiny mají velký potenciál při zvyšování výkonnosti mozku, stejně jako mnoho jiných bobulí s vysokým obsahem antioxidantů. Ostružiny se navíc mohou pochlubit i manganem, jež je důležitý pro fungování mozku.

Ať se to vezme z jakékoli strany, zdá se, že ostružiny a extrahované sloučeniny z nich mají schopnost chránit mozkové buňky před degenerací.

Redukuje zánět, bojuje proti infekci a zvyšuje imunitu

Vzhledem k tomu, že antioxidanty patří k jednomu z hlavních zdravotních přínosů ostružin, mělo by se toto ovoce stát pravidelnou součástí vašeho jídelníčku – už jen proto, že tělo chrání před oxidačním stresem a chronickým zánětem.

Reguluje premenstruační syndrom

Pokud se potýkáte s bolestivými příznaky PMS, jezte více ostružin. Přítomnost vitaminu K pomáhá regulovat hormonální funkci, což potenciálně snižuje bolestivost a křeče. Dalším způsobem, jak zmírnit psychické a fyzické symptomy PMS, je konzumace potravin s vysokým obsahem manganu a vápníku.

Je dobrá pro kardiovaskulární systém

Vitamin K v ostružinách je důležitý pro zdraví celého kardiovaskulárního systému. Slouží k zastavení kalení tepen tím, že z nich přenáší vápník a zabraňuje nahromadění, které může vést k vážným onemocněním.

Podporujte zdravou pleť

Extrakt z ostružin obvykle chrání pokožku před poškozením UVB díky antioxidační aktivitě. Také brání keratinocyty ve vaší pokožce před poškozením UV zářením (jedná se o buňky, které tvoří ochrannou vrstvu na pokožce a potom se reprodukují pod vnější vrstvou pokožky tak, aby neustále doplňovaly epidermis). Ještě vám taková obyčejná ostružina nepřipadá jako hrdina?





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat