Prostreno.cz

Kakao obsahuje lék na cukrovku

Vědci z Utahu tvrdí, že kakao je zdrojem velmi cenných látek, které mohou zlepšit kondici osob s diabetem 2. typu a jejich onemocnění dokonce léčit. Epikatechiny nalézající se v kakaových bobech totiž dokážou buňky slinivky podpořit v produkci inzulinu.

Diabetes 2. typu vzniká tehdy, když tělo neprodukuje buď dostatek inzulinu, nebo na něj tkáně nereagují správně a dochází k poruše metabolismu glukózy.

Kakao a hořká čokoláda by mohly při pravidelné konzumaci představovat prevenci diabetu 2. typu. Protože epikatechiny v nich obsažené snižují riziko rozvoje inzulinové rezistence a nedostatečnosti.

Epikatechiny působí na mitochondrie beta buněk slinivky, které pak produkují více ATP (adenosintrifosfátu), který přenáší po buňce energii. Beta buňka následkem toho produkuje více inzulinu.

Nicméně pro léčbu diabetu 2. typu už nestačí konzumace kakaa či extra hořké čokolády (bez cukru!), protože je v nich epikatechinu málo. K léčbě by bylo zapotřebí používat koncentrát této látky.

„Museli byste sníst zřejmě hromady kakaa, ale muselo by být samozřejmě zcela bez cukru. Protože léčivá je pouze určitá látka v kakau,“ vysvětluje profesor Jeffery Tessem z Brigham Young University v Utahu.

Čokoláda však lékem pro diabetiky v žádném případě není. Obsahuje totiž cukr, který nesmějí konzumovat vůbec.

Vzpruha pro paměť

Kako se v hledáčku výzkumníků neobjevilo poprvé. Vědci z New Yorku se však zabývali vlivem antioxidantů obsažených v kakau na paměť. A potvrdili, že pravidelná konzumace flavonoidů obsažených v kakaových bobech zlepšuje paměť a je prevencí starobní demence.

Tým doktorky Clare Walton podával skupině osob ve věku padesát až devětaosmdesát let každý den šálek kakaa. A po třech měsících pak vědci měřili, jak se zlepšila paměť u těchto pokusných osob.

„Tato studie naznačuje, že antioxidanty obsažené v kakau mohou zlepšit kognitivní funkce tím, že zvyšují průtok krve v určité oblasti mozku. Ta oblast mozku je přitom negativně postihována při stárnutí organismu,“ tvrdí doktorka Clare Walton.





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat