Prostreno.cz

Potraviny našlapané velkým množstvím potřebného vápníku

Že vápník můžete získat jen z velké sklenice mléka a tím to hasne? Ale kdepak! Co třeba taková brokolice, kapusta, mandle a sardinky? I z těchto přírodních darů ho můžete vesele čerpat! Tak na co ještě čekáte?

Kdo chce mít zdravé kosti, ten by měl pít mléko, protože obsahuje spoustu vápníku. Také jste tuhle radu za svůj život slyšeli snad stokrát? Nic proti ničemu, jenže co když trpíte jeho nesnášenlivostí, jste vegan, nebo vám prostě a jednoduše nechutná? Žádný problém, existují totiž potraviny, které vám tento důležitý prvek dodají také! O kterých je řeč?

Brokolice, bohatý zelenáč

Pokud je pro vás mléko z jakéhokoli důvodu tabu, měla by mít tato košťálová zelenina ve vašem jídelníčku své nezastupitelné místo. Kromě toho, že z ní získáte cenný vápník, je také napěchována vitaminem C – v tomhle směru strčí do kapsy dokonce i pomeranč. Lékaři navíc brokolici spojují s nižším rizikem některých typů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva a močového měchýře.

Kapusta. Tu nepodceňujte

Tuhle rostlinu pěstovali již staří Egypťané, ovšem o jejích blahodárných účincích na lidský organismus se bezpečně vědělo až na sklonku 17. století. V té době už se odrůdy podobaly těm dnešním, takže se zase tolik nezměnilo. Kapusta neboli brukev je vhodným pomocníkem při hubnutí, neboť jedna porce na vaše křivky „zaútočí“ pouhými 30 kaloriemi. Poskytne vám vápník, denní doporučenou dávku vitaminu C, dvojnásobek vitaminu A, dále vitamin K, který pomáhá zastavit krvácení, když se odřete či jinak zraníte.

Mandle, i na ně můžete vsadit

Odkud se plody mandlovníku vlastně vzaly? Zajímavé je, že v otázce jejich domoviny se dodnes názory rozcházejí. Některé prameny uvádějí střední Asii, Persii a Čínu, jiné severní Afriku. Jedno je však jisté – mandle patří mezi nejzdravější ořechy, jejichž bohatství na vápník, bílkoviny, draslík a vitamin E jim nelze upřít. Závěry četných studií naznačují, že pomáhají snižovat vysoké hladiny škodlivého cholesterolu, tedy pokud si dopřejete zhruba 23 kousků.

Sardinky? Těch se vůbec nebojte

Malé slané rybky často přidávané do salátů a těstovin vám „darují“ mnohem více, než jen potřebný vápník. Jsou výbornými zdroji vitaminu B12, jež je klíčovou výživou pro zdraví mozku a celého nervového systému. Obohatí vás také o vitamin D, který je nezbytný právě pro kosti. Sečteno a podtrženo, vzít je milost se vyplatí ve všech směrech!

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthylife.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat